OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

Sp: Stortinget må ta ansvar for at ferga skal gå

De fylkeskommunale fergene må sikres bedre, og staten må ta et større ansvar for at ferga skal gå, på Helgeland, i Salten, i Lofoten og i Vesterålen. Det mener Senterpartiet i Nordland fylkesting. – De er viktig for nasjonal beredskap, og de sikrer økonomisk utvikling og statlige eksportinntekter fra kystlinjen, sier Iren Beathe Teigen, fylkestingsrepresentant i Nordland.

Ferje til kai, kjøretøy  i kø, vinter. Dronefoto.  - Klikk for stort bildeSenterpartiet frykter at ferjer, som denne på Igerøy, kan få redusert tilbudet dersom det ikke kommer statlig, økonomisk hjelp. Stig Bøe

Nordland fylkeskommune drifter i dag 23 fergesamband, 21 hurtigbåtsamband, 2 godsbåter og om lag 400 busser. Senterpartiet i Nordland fylkesting mener dette tilbudet er svært viktig for beredskapen i samfunnet, og må sikres langt bedre.
– Vi har store utfordringer med å opprettholde tilbudet i Nordland på grunn av den kostnadsveksten som har vært. Staten må derfor bidra inn slik at vi kan sikre de viktige tjenestene som knytter Norge og Nordland sammen, sier Teigen.

Krever store investeringer

Senterpartiet påpeker at næringslivet langs kysten av Nordland er i sterk vekst, og har gjort betydelige investeringer som skaper en positiv utvikling for fylket og landet. Dette krever nye investeringer, sier fylkestingsrepresentant Kari Anne Bøkestad Andreassen. 
– For å klare å møte fremtidens behov vil det innen kort tid bli nødvendig med betydelige investeringer på flere fergeforbindelser i Nordland. Alternativet til fergedrift vil mange steder være bruforbindelser, som vi ønsker hjertelig velkommen, men det krever også betydelig statlig bidrag blant annet gjennom økte fergeavløsningsmidler. - Mens vi venter på bruforbindelser der det er mulig, må fergene gå, mener Andreassen. Fylkeskommunen må sikres nødvendig finansiering til å yte et fergetilbud som tjener næringsliv og innbyggere i nord, på linje med riksveifergene.

Bilde av to kvinner bak en talerstol. - Klikk for stort bildeDe to senterpartipolitikerne er bekymret for fremtidens fergetilbud. Trond Erlend Willassen

Treffer hardt

Senterpartipolitikerne er også sterkt bekymret for kravet om nullutslipp i offentlige anbud om ferger og fergetjenester som lyses ut fra 1. januar 2025. Dette er dyrt, vanskelig å få til med et dårlig strømnett, og kan komme til å gjøre det nødvendig å endre tilbudet, mener de.
– De siste fire årene har kostnadsveksten innenfor buss, båt og ferge vært betydelig, med en økning på nesten 600 millioner kroner i Nordland. Denne kostnadsveksten fanges ikke opp av det eksisterende inntektssystemet, og fører nå til at flere viktige tilbud står i fare for å bli kuttet, og det til tross for at vi har utsatt store investeringer i det grønne skiftet i flere år, sier Andreassen. Hun påpeker at fylkeskommunene derfor er helt avhengig av at staten bidrar slik at fergene fortsatt kan gå.

Frykter større kutt

De to politikerne mener riksveifergene får en større andel av kostnadsveksten dekket gjennom direkte statlig finansiering, og at dette er urimelig. 
– Det er helt nødvendig å vurdere nye løsninger som gir båt- og fergefylkene muligheten til å utvikle og forbedre tjenestene, i stedet for å se på nedskjæringer og avvikling. Det haster også å se på nye finansieringsløsninger. Om fylkeskommunene skal stå alene i dette risikerer vi færre fergeturer. Det vil treffe hardt i de områdene som får et dårligere tilbud. Dette vil også påvirke statens inntekter negativt, og det er på tide at sentrale myndigheter tar innover seg hvor stor verdiskapingen er langs kysten vår. Mye av Nordland sin beredskap og eksport starter på fergene, og både båt og ferge er det som skaper bolyst, lengst ut, ytterst i havet, avslutter Teigen.

 

Under kan du lese hele uttalelsen som Senterpartiet håper at hele Nordland fylkesting vil stille seg bak:

Stortinget må ta ansvar for at ferga skal gå

Nordland fylkeskommune drifter i dag 23 fergesamband, 21 hurtigbåtsamband, 2 godsbåter og omlag 400 busser. De fylkeskommunale fergene er en viktig del av våre nasjonale beredskap, det nasjonale transportsystemet og en viktig forutsetning for landets økonomiske utvikling og sikring av statlige eksportinntekter fra kystlinjen hvert eneste år.

Næringslivet langs kysten av Nordland er i sterk vekst, og har gjort betydelige investeringer som skaper en positiv utvikling i fylket. For å kunne møte fremtidens behov, vil det innen kort tid bli nødvendig med betydelige investeringer for å sikre et nødvendig tilbud på flere fergeforbindelser i Nordland. Alternativet til fergedrift vil mange steder være bruforbindelser, noe som er urealistisk å gjennomføre uten betydelig statlig bidrag gjennom fergeavløsningsmidler.

Nordland fylkesting er sterkt bekymret for kravet om nullutslipp i offentlige anbud om ferjer og fergetjenester som lyses ut fra 1. januar 2025.

Fra 2021-2024 har kostnadsveksten innenfor buss, båt og ferge vært betydelig, med en økning på 589 millioner kroner i Nordland. Denne kostnadsveksten fanges ikke opp av det eksisterende inntektssystemet, og fører nå til at flere viktige tilbud står i fare for å bli kuttet – til tross for at vi har utsatt store investeringer i det grønne skiftet i flere år. Nordland fylkeskommune er avhengig av at staten bidrar inn slik at fergen fortsatt kan gå.

Nordland fylkeskommune har ikke økonomisk kapasitet til å bære de økte kostnadene alene og vi mener det må komme et direkte løft til fylkeskommunene for å dekke den kostnadsveksten som har slått inn på buss, båt- og fergetjenester i en urolig tid.

Vi ser at riksveifergene får en større andel av kostnadsveksten dekket gjennom direkte statlig finansiering. Derfor mener vi at det er helt nødvendig å vurdere nye løsninger som gir båt- og fergefylkene muligheten til å utvikle og forbedre tjenestene, i stedet for å se på nedskjæringer og avvikling. Det haster å se på nye finansieringsløsninger som gir mulighet for sikring og utvikling av samferdsel i de kostnadskrevende tidene som vi står i nå. Dette er kritisk viktig med tanke på verdiskapingen som skjer i nord, og også i et beredskapsperspektiv.

Nordland fylkesting forventer at staten går inn med ekstra midler i forbindelse med den enorme prisveksten som har vært, slik at viktige verdier sikres for fremtiden. Dette er kritisk viktig med tanke på verdiskapingen som skjer i nord, og også i et beredskapsperspektiv.