Vi i Ungdommens fylkesråd (UFR) er ungdommens talerør overfor politikere og beslutningstakere, og skal ha en rådgivende rolle i Nordland fylkeskommune. Vi skal representere interessene til ungdom i Nordland og vi har rett til å uttale oss i alle saker som gjelder ungdom.
Ny nesteleder er Silje Moen,
På gruppebildet:
Bakre rekke fra venstre
Markus Ivan Gabor, Mo i Rana
Elias Wiik, Vestvågøy
Silje Moen, Nesna
Vinjar Meosli, Ungdomsutvalget ved Nordlandssykehuset
Sigurd Hjelle, Sortland
André Reinholdsten, Fauske
Fremre rekke fra venstre:
Elvira Juul, Steigen
Elle Frivåg, Øksnes
Ella Reidarsdatter Åland, Elevorganisasjonen
Stine Wingan Larsen, Hadsel
Emma-Sofie Olafsen, Narvik
Vi velges for ett år om gangen, vi er partipolitisk uavhengige og vi er folkevalgte, det vil si at vi er valgt av Nordland fylkesting for å representere ungdom i vårt fylke.
Vårt formål er å gi ungdom reell mulighet til påvirkning i fylkeskommunale saker, fremme ungdommens samfunnsengasjement og skape et godt og trygt debattklima rundt saker som angår ungdom i Nordland.
Ungdommens fylkesråd skal representere og uttale seg på vegne av alle ungdommer. Vi vil derfor ha god kontakt med ulike grupper av ungdom, og skape møteplasser der ungdomsrådet kan få innspill fra ungdommene de representerer. Den viktigste møteplassen for å få innspill fra ungdom i Nordland er Ungdommens fylkesting. Ungdommens fylkesting arrangeres en gang i året.
På Ungdommens fylkesting vedtas UNGplan, vårt politiske program. UNGplan er retningsgivende for Ungdommens fylkesråds arbeid. Vår viktigste oppgave er å være talerør for det ungdom i Nordland er opptatt av, og vi bruker UNGplan som argumenter for våre innspill i ulike saker. Vi kan også ta opp egne saker.
Følg oss gjerne på sosiale medier:
Facebook Instagram
- Du må være mellom 13 og 19 år (du kan ikke være fylt 19 år på valgtidspunktet).
- Du må delta på Ungdommens fylkesting, enten som representant for ditt kommunale ungdomsråd eller som representant for en fylkesdekkende ungdomsorganisasjon.
- Du må stille til valg under Ungdommens fylkesting. En valgkomite vil intervjue deg, og vil legge frem en innstilling som Ungdommens fylkesting stemmer over. Det er mulig å benke seg til en plass, hvis man er uenig i valgkomiteens innstilling.
- Nordland fylkesting vedtar valg av medlemmer til Ungdommens fylkesråd, med utgangspunkt i den vedtatte innstillingen fra Ungdommens fylkesting.
UFR jobber med veldig mange forskjellige saker.
Først og fremst jobber UFR med å følge opp UNGplan, som vedtas av Ungdommens fylkesting. Dette er Ungdommens fylkestings politiske program, og legger føringer for UFRs arbeid.
UFR uttaler seg også i mange politiske saker på fylkesnivå, og deltar i arbeidsgrupper som jobber med planer og større politiske saker. Det er mange saker som behandles av fylkesrådet eller fylkestinget som angår ungdom. Eksempler på dette er saker om videregående opplæring, folkehelse, tannhelse, kultur, miljø, næring og samferdsel. Alt dette er områder som påvirker ungdom i Nordland.
UFR svarer på en del nasjonale høringer i saker som er relevante for ungdom.
UFR kan også ta stilling til og ta opp saker de får tilsendt, for eksempel fra et kommunalt ungdomsråd eller en organisasjon.
Du kan kontakte UFR ved å sende en e-post til ufr@nfk.no. Da vil leder, nestleder og rådgiver for UFR motta e-posten.
Du kan også ta direkte kontakt med et av medlemmene i UFR.
UFR har flere muligheter for å påvirke. UFR påvirker ved å:
- Holde tale til fylkestinget
- Stille muntlig spørsmål til fylkestinget
- Delta i faste møter med fylkesordfører og alle gruppelederne i forkant av hvert fylkesting
- Uttale seg til saker som skal behandles politisk av fylkesrådet eller fylkestinget
- Be om møter med fylkesrådet og fylkesadministrasjonen for å diskutere konkrete saker
- Be om møter med fylkesordfører for å diskutere konkrete saker
- Skrive leserinnlegg
- Avgi høringssvar på nasjonale saker
- Uttale seg til media