Evaluering av skolestart for Teamspilotene Høsten 2024
Evalueringen gir oss innsikt i lærernes opplevelser og peker på muligheter for forbedringer og videre utvikling. Vi tar dette med oss i arbeidet med å lage opplegg for innføring i alle de videregående skolene i Nordland i 2025.
Her er en kort oppsummering av det vi har funnet ut.
Om kompetanse og nytte av verktøyet
Lærerne i undersøkelsen rapporterer generelt høy komfort med digitale verktøy, men det er tydelig at fagspesifikk kompetanseheving kan gi større verdi enn generelle opplæringsaktiviteter lokalt. For eksempel nevnes fagspesifikke PFDK (Profesjonell Digital Kompetanse)-aktiviteter på tvers av skoler, slik som for elektrolærere, som noe som tenkes å være nyttig. Dette vil gjøre at opplæringen i Teams blir mer relevant og anvendelig for den enkelte lærer.
Tekniske utfordringer
Noen lærere har opplevd tap av tilgang til team eller manglende team, spesielt i tiden rundt og etter skolestart. Ved skolestart skyldtes dette gjennomføringen av en ny integrasjon. Utover høsten var en vanlig feilkilde at lærere hadde slettet team. Feilsøking i seg selv er ikke problematisk, men for læreren kan det være uoversiktlig hvem man bør kontakte. Dette må gjøres enklere for læreren i fullskala oppstart.
Lærere ga også tilbakemelding om at mange varsler i forbindelse med kalender endringer kan være forstyrrende. Det vurderes alternative løsninger, som å anbefale bruk av Outlook-kalender uten varsel eller endre praksis rundt bruken av kalender og kanaler i Teams.
Arkivering og overføring av ressurser mellom skoleår
Mange lærere er tydelig på at det må være enkelt å kunne benytte ressurser fra et skoleår til det neste. I dag arkiveres team ved skoleslutt i juni og slettes i august. Det er imidlertid ønskelig med en mer robust policy som sikrer at viktige fagressurser kan videreføres.
Det ses på hvilke muligheter som kan brukes for å overføre faginnhold enklere mellom år.
Strukturelle retningslinjer
Noen tilbakemeldinger i evalueringen er at lærere ønsker rammer for bruk av Teams og andre Microsoft-verktøy. Mange lærere opplever en usikkerhet i hvordan de best strukturerer kanaler, kalender og innlegg.
Det utformes retningslinjer for grunnstruktur i oppsettet av teams, mappestrukturer og hvilke kanaler som brukes til hvilken kommunikasjon. Målet med dette er at det skal bidra til forutsigbarhet for elever og lærere.
God kommunikasjon med elever
Det var mange svar på evalueringsundersøkelsen som tydet på at teams for skole ble oppfattet av lærere som et godt kommunikasjonsverktøy.
Tilbakemeldinger fra kompetansenettverk og ledere
- Lærere bruker i liten grad tid hver for seg til å gjennomføre elæring, det blir fort en salderingspost for mange.
- Webinarer blir fort for mye enveis kommunikasjon, mange har ikke anledning til å delta live, man ser i liten grad på opptak.
- Fysisk samling i forbindelse med opplæring er å foretrekke, spesielt hvis man er litt usikker eller engstelig for å gjøre feil
- Det er viktig å ha en plass / team der man kan teste hvordan ting funker, og hvordan det ser ut for eleven
- All info om det man skal lære seg bør være samlet så det er så enkelt som mulig å finne det
Disse tilbakemeldingene er tatt med i planleggingen av ny opplæringsplan