Cookie Consent by TermsFeed - Alle flyplassene i Nordland må bestå!  - Nordland fylkeskommune

OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

- Alle flyplassene i Nordland må bestå! 

Widerøe-fly inn for landing. Gry Okan  - Det er gledelig at Polarsirkelen nå ser ut til å være på plass. Det er en viktig avklaring nå som det store batterieventyret er på trappene i og rundt Mo i Rana, sier fylkesrådsleder Tomas Norvoll. Samtidig mener han at Stortinget og regjeringen må bruke Nasjonal transportplan til å slå fast at alle flyplassene på Helgeland skal bestå. 

- Usikkerheten som er skapt om framtida til flyplassene er ødeleggende for samarbeidet og utviklingen på Helgeland, dette må avsluttes nå, fortsetter Norvoll. I morgen legger regjeringen frem forslaget til Nasjonal transportplan. Det har kommet en rekke lekkasjer om viktige prosjekter for befolkningen og næringslivet i Nordland. 

Tar et oppgjør med NHO 

Nå ser vi at NHO foreslår å endre dagens finansieringsordning av det de omtaler som «ulønnsomme flyplasser som ønskes oppretthold av distriktspolitiske hensyn». Det tankegangen må de legge bort med en gang, advarer Norvoll.   

- Akkurat nå står luftfarten på trappene av det grønne skiftet. Det er ikke noe tvil om at kortbanenettet er fantastisk viktig for å lykkes med denne omstillingen, sier Norvoll.  

Om få år er det veldig sannsynlig at luftfarten ser helt annerledes ut enn i dag. Med ny teknologi vil det bli mye billigere å fly mellom regionene i Nordland, da vil det være fullstendig bakvendt å legge ned flyplasser.  

- Hvorfor skal ikke flyplasser som Kjærstad i Mosjøen være en av rutene som testes ut for elfly, spør Norvoll. Da må vi ikke ta bort finanseringen, fortsetter fylkesrådslederen.  

2017-merknaden 

Da Stortinget behandlet den forrige Nasjonale transportplanen i 2017 konkluderte de enstemmig med en viktig merknad: 

«Komiteen støtter at det skal bygges en ny og fremtidsrettet flyplass på Hauan utenfor Mo i Rana på Helgeland. Den nye flyplassen er lokalt ønsket, og lokalpolitikere og næringslivet har jobbet målrettet for en realisering av denne. I forbindelse med utbyggingen av Hauan understreker komiteen at lufthavnene i de resterende regionsentrene på Helgeland opprettholdes. Dette gjelder blant annet lufthavnen på Kjærstad i Mosjøen og Stokka i Sandnessjøen.» 

- Det er en god merknad som jeg også forventer regjeringen har med i deres forslag til Nasjonal Transportplan, avslutter Norvoll.