Cookie Consent by TermsFeed Et steg nærmere kulturrute-status for Venezia og Røst - Nordland fylkeskommune

OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

Et steg nærmere kulturrute-status for Venezia og Røst

I 3 dager har italienerne fått oppleve musikk, mat, kunst og historie fra nord. Og det like ved hvor adelsmannen Pietro Querinis båt nok ble bygd, ved Venezias gamle skipsverft Arsenale.  

Røst og Nordland har nettopp avsluttet et viktig opphold i Venezia, i arbeidet med å få status som kulturarvrute for "Via Querinisima".  Det gamle skipsverftet fikk navnet “Arena Querini” og ble fylt med opplevelser fra Nordland og ikke minst en opera eksportert fra Røst til Italia.  Kunnskapsdeling, en rekke samarbeidsprosjekter innen ulike fagfelt og viktige møter knyttet opp mot Via Querinissima stod også på timeplanen. 

Pietro Querini

MAnn i middelaldertøy- Maleri - Klikk for stort bilde

Querini og mannskapet la ut på en reise som skulle gå til Flandern i 1431, men endte i stedet i et forlis utenfor Røst. Utrolig flaks gjorde at de ble reddet, og koblingen mellom Røst og Veneto var gjort. Det har gitt oss en ekstraordinær felles historie som det nå jobbes med å få gjort til en europeisk kulturrute med navnet “Via Querinissima”. Les mer om historien 

Via Querinissima 

Venetoregionen i Italia og Nordland er de to hovedpartnerne i prosjektet. Västra Götaland i Sverige og Cadiz i Spania har også sluttet seg til kulturruten Via Querinissima. Ruten skal gå fra Venezia til Røst, og vil knytte til enda flere land, regioner og andre partnere sammen i et strukturelt nettverk for grenseoverskridende samarbeid. Det være seg innen kunst, kultur, industri, utdanning og reiseliv.  Via Querinissima er en del av Bodø2024. Les mer om ruten på side 31 i søknaden

Europeiske kulturruter er en sertifiseringsordning i regi av Europarådet, og kan være en innfallsport til europeiske samarbeidsprosjekter innen eksempelvis forskning, reiseliv og kultur. I dag er det 47 kulturuter med svært ulike temaer som illustrerer europeisk minne, historie og kulturarv og bidrar til tolkningen av mangfoldet i dagens Europa.  Her kan du lese om de ulike etablerte kulturrutene'

 

 

Querini operaen

 Her kan du lese mer om Querini operaen

Se film om hvordan operaen om Querini ble til

 

Arena Querini

I tillegg til den nydelige tørrfisk-operaen fikk italienerne og tilreisende oppleve kunst, historie og deilige smaker fra nord. Flotte verk fra lokale kunstnere,  historiske bilder fra Røst, smaksopplevelser fra lokale produsenter og kokkelering av stjernekokker fra Italia med kjærlighet for tørrfisken vår. 

 

 

Her kan du lese mer om Arena Querini

Her kan du lese om Arktisk mat på Arene Querini