OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

Krafttak for lokal matproduksjon

Fylkesrådet bevilger 7,45 millioner kroner til hovedprosjektet «Matregion Nordland», som skal gjennomføres i perioden 2025-2027. –Dette er et viktig skritt for å styrke både matsikkerheten, næringslivet og lokalsamfunnene i Nordland, sier fylkesråd for næring Bjørn Larsen (FrP).

Bilde av to kokker som danerer mat. - Klikk for stort bildeKokker i full sving på Kvitnes gård i Vesterålen. Thor-Wiggo Skille

Prosjektet har definert tre hovedsatsingsområder: kommersialisering, kompetanse og rekruttering. Det er Nordnorsk Kompetansesenter MAT (NKMAT) ved Mosjøen videregående skole som har prosjektledelsen.

Løfte landbruket

«Matregion Nordland» passer som hånd i hanske til fylkeskommunens egen Handlingsplan for regional plan landbruk. Mange av tiltakene er felles, blant annet også heve kunnskapen om bearbeiding og bruk av lokalmat med utgangspunkt i gårdsdrift. Et annet mål er å videreutvikle naturbruksskolenes rolle som kunnskap- og kompetansesenter i lokalt landbruk.

Prosjektet ønsker å inkludere blå næringer med både marint, oppdrett og tang/tare som innsatsmidler.

Koble fagmiljø og næring

Smilende mann med rød vegg i bakgrunnen. Foto. - Klikk for stort bildeFylkesråd for næring, Bjørn Larsen. Thor-Wiggo skille

–Det er lagt spesielt fokus på å bruke fylkeskommunens egne lokaliteter på restaurant- og matfag og naturbruk der det går an. På samme måte som elever og lærere ved de samme linjene er tiltenkt en rolle på bred basis. Det å kople slike fagmiljø med både reiselivsbedrifter, landbruksforetak og lokalbefolkningen er en svært spennende måte å rigge et prosjekt på, og i seg selv nyskapende – også på nasjonalt nivå, sier fylkesråden.

Oppmerksomhet kan gi arbeidsplasser

Han mener matsatsingen kan være med å styrke Nordlands rolle nasjonalt og internasjonalt.
–Vi har matskatter i Nordland som er lite kjent. Nordnorsk Kompetansesenter MAT sitt store internasjonale nettverk kan bidra til å gi mat fra Nordland den oppmerksomheten den fortjener, både hos nordmenn og utlendinger. Ved å løfte fram nordnorske råvarer og mattradisjoner og stimulere til innovasjon innen matfeltet. Ikke minst skal det synliggjøre sammenhengene i verdikjedene: fra jord, fjord til bord

–Klarer vi å løfte næringen kan det bidra til arbeidsplasser i små lokalsamfunn. Bare se på serveringsbedrifter som Kvitnes gård og Til Elise fra Marius, som begge har lokalmat på menyen og går som det suser, sier en entusiastisk Bjørn Larsen.

Matsikkerhet

Bjørn Larsen påpeker til slutt den viktige rollen som landbruket har i en sikkerhetssammenheng
–Lokal matproduksjon styrker beredskapen og matsikkerheten i fylket og i Norge. Det er nok en grunn til å styrke og satse på landbruket vårt i tiden fremover, avslutter Larsen.