Fylkesrådsleder Svein Øien Eggesvik sammen med glade representanter for Nordnorsk kompetansesenter Mat Per Theodor Tørrissen, Katrine Remmen Wiken og Guro Larsen BrownPrisen deles ut av "International institute of gastronomy, culture, arts and tourism".
–Å få denne prisen er svært positiv i oppkjøringen av Nordlands kandidatur til European Region of Gastronomy 2028. Den er med på å styrke regionen som en internasjonalt anerkjent matregion, og samtidig inspirere unge til å velge en karriere innen matfagene, sier fylkesrådsleder Svein Øien Eggesvik (Sp).
Filmen som sikret prisen, heter Arctic Food - A Taste of The Nordics. Filmen dokumenterer prosjektet med samme navn, der unge kokker fra den nordatlantiske regionen samlet seg for å utforske det nordiske kjøkkenet, utvikle nye retter og samarbeide med lokale matprodusenter.
Se filmen på denne lenken: https://youtu.be/NBFt2p_Ndr8?si=EA4MlIpfCsDxh3Mm
Målet var å fremme bærekraftig matproduksjon og løfte regionale mattradisjoner, noe som kulminerte i en lunsjbuffet under ArktiskMat-symposiet i 2024.
Prosjektet ble gjennomført i samarbeid mellom flere aktører, blant annet Nordnorsk kompetansesenter MAT, Bodø2024, restaurant- og matfag ved Mosjøen VGS, Kópavogur High School (Island) og Tekniski Skúlin í Klaksvík (Færøyene), med støtte fra NORA.
Filmen vant i kategorien prisen i kategorien «Educating for the Future». Kortfilmer i denne kategorien legger vekt på kulinarisk og kulturell læring, og fremmer ansvarlig produksjon og forbruk. Sentralt står betydningen av å forstå og styrke stoltheten over lokale og sunne matvalg.
Prisen ble delt ut under "World Gastronomy Summit: Mat i hjertet av kultur" i Barcelona nylig.
–Vi er utrolig stolte over å motta denne prisen på vegne av filmmaker og alle deltakerne i prosjektet. Det viser at arbeidet vårt med å engasjere unge i matkultur, bærekraft og lokal mattradisjon blir lagt merke til internasjonalt. Filmen dokumenterer hvordan ungdom kan bidra til å styrke både kunnskap og stolthet over vår nordnorske matkultur, sier prosjektleder i Nordnorsk kompetansesenter MAT, Katrine Remmen Wiken.