OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

Offisiell godkjenning av gjev tittel

Nå er det offisielt: Nordland er tildelt den prestisjetunge tittelen European Region of Gastronomy 2028. Etter to år med målrettet innsats, bredt samarbeid og et kraftig løft for nordnorsk matkultur, har nå den offisielle bekreftelsen kommet på at Nordland blir europeisk matregion i 2028.

Glad kvinne og mann som holder ut armene med en bukett blomster. Foto - Klikk for stort bildeKatrine Remmen Wiken og Per Theodor Tørrisen i Nordnorsk kompetansesenter for mat

Den endelige avgjørelsen ble kunngjort under IGCATs (International Institute of Gastronomy, Culture, Arts and Tourism)s Advisory Forum 12. desember, etter at Nordland oppfylte nøkkelkravene som ble satt av juryen fra IGCAT.

Juryen besøkte Nordland i november og anbefalte allerede da tildelingen basert på regionens sterke gastronomiske profil og innovative prosjekter.

– Nordland utmerker seg med gårdsbasert gastronomi, håndverks- og økologisk matproduksjon, urfolks matkultur og bærekraftige løsninger innen mat og reiseliv, uttalte IGCAT-president Dr. Diane Dodd. Hun fremhevet spesielt initiativet ArktiskMat, som først fanget IGCATs interesse og viste hvordan internasjonalisering kan skape nye muligheter.

Bak søknadsarbeidet står et dedikert team fra Nordnorsk kompetansesenter MAT og Nordland fylkeskommune: Per Theodor Tørrissen, Katrine Wiken og Guro Brown. Deres innsats har vært avgjørende for at Nordland nå kan starte forberedelsene til 2028.

Smilende mannmed fargekai i bakgrunnen. Foto  - Klikk for stort bildeFylkesråd for næring i Nordland Svein Øien Eggesvik (Sp). NFK

– Tildelingen gir Nordland en unik mulighet til å styrke samarbeid, kunnskapsdeling og markedsføring sammen med andre europeiske regioner. Med sterke prosjekter, innovasjon og kulturell dybde er målet klart: 2028 skal bli et år med spennende kulinariske opplevelser og en varig gastronomisk arv for Nordland, sier fylkesråd for næring i Nordland Svein Øien Eggesvik (Sp).