Katrine Remmen Wiken og Per Theodor Tørrisen i Nordnorsk kompetansesenter for matDen endelige avgjørelsen ble kunngjort under IGCATs (International Institute of Gastronomy, Culture, Arts and Tourism)s Advisory Forum 12. desember, etter at Nordland oppfylte nøkkelkravene som ble satt av juryen fra IGCAT.
Juryen besøkte Nordland i november og anbefalte allerede da tildelingen basert på regionens sterke gastronomiske profil og innovative prosjekter.
– Nordland utmerker seg med gårdsbasert gastronomi, håndverks- og økologisk matproduksjon, urfolks matkultur og bærekraftige løsninger innen mat og reiseliv, uttalte IGCAT-president Dr. Diane Dodd. Hun fremhevet spesielt initiativet ArktiskMat, som først fanget IGCATs interesse og viste hvordan internasjonalisering kan skape nye muligheter.
Bak søknadsarbeidet står et dedikert team fra Nordnorsk kompetansesenter MAT og Nordland fylkeskommune: Per Theodor Tørrissen, Katrine Wiken og Guro Brown. Deres innsats har vært avgjørende for at Nordland nå kan starte forberedelsene til 2028.
Fylkesråd for næring i Nordland Svein Øien Eggesvik (Sp).
NFK
– Tildelingen gir Nordland en unik mulighet til å styrke samarbeid, kunnskapsdeling og markedsføring sammen med andre europeiske regioner. Med sterke prosjekter, innovasjon og kulturell dybde er målet klart: 2028 skal bli et år med spennende kulinariske opplevelser og en varig gastronomisk arv for Nordland, sier fylkesråd for næring i Nordland Svein Øien Eggesvik (Sp).