OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

Last ned kurs: Kræsjkurs i besøksforvaltning  

- for grendelag, velforeninger og andre frivillige organisasjoner. 

Har du mye besøk på ditt sted? Kjenner du at nå brenner det? Eller er det altfor lite besøk, og du som brenner for å utvikle stedet du bor på? Trenger du starthjelp? Last ned og kom i gang!  

* Innholdet er foreløpig under utvikling, og vi vil gjøre justeringer fortløpende. Men innholdet er absolutt bra nok til at du kan begynne å bruke det.

Hva innebærer kræsjkurset? 

Verdens enkleste nyskapingsmodell, Behov – Løsning – Test (BLT) tas i bruk i dette kræsjkurset. Metoden er fornorsket og beskrevet i boken «Innovasjon i praksis» skrevet av 155 innovatører i Norge under ledelse av Sjur Dagestad, professor i Innovasjon. Prosessen er videre inspirert av metoden til Humørbonden Geir Styve som oversetter LBT til Learning By Tryning. Dette kurset er utviklet av Hanne Lykkja og Sonja Bordewich gjennom pilotprosjektet Besøksforvaltning i Nordland fylkeskommune.  

Kræsjtesting er prøving og feiling, selv før en løsning eller en idé er ferdig utviklet. Gjennom kræsjkurset skaper dere trygge rammer, oppmuntrer hverandre til å være tørre å teste idéer og løsninger så tidlig som mulig.

Kurset er for dere som vil gi folk gode opplevelser i sitt nærområde, både de kort- og langreiste besøkende. Det er for dere som ser at det er hensiktsmessig å styre besøksstrømmene både for å ta vare på lokalmiljøet, kulturen og naturen. Kanskje haster det å gjøre noe før de besøkende kommer, eller før neste sesong starter? Husk: Ha det gøy, ellers virker det ikke! 

Haster det? Bruk fire kvelder for gode vegvalg! 

Arbeidsmetoden kan øves inn på fire kvelder, med praktiske oppgaver som testes ut mellom kurskveldene. Kurset kan dere gjennomføre selv, og det er gratis. Men, det kan være en god idé å få med seg en designer noen timer. De er flinke til å tegne løsningene – noe som kan være smart når dere skal kræsjteste på andre.

 

Slik gjør du det: 

1) Trykk på lenken og fyll ut skjema lengre nede på siden 
2) Last ned kursmateriellet 
3) Inviter folk med på kurs - send lenke til introfilmen på epost eller SMS – spør om folk vil være med! 
4) Kjør kurset på ditt sted.   
5) Lever inn din tilbakemelding i etterkant. Så kan vi forbedre kurset og kanskje vi også inviterer dere med på noe senere.   
6) Øv på metodene, kjør nye runder, spiss tema eller utvid området.   
7) Bygg nettverk! La besøksforvaltning bli en folkesport!

Vi planlegger første nasjonale kræsjkurstreff, i juni 2023. #kræsj2023 

 

Regler for bruk av kurset og kursmateriellet 

Frivillige lag og organisasjoner kan bruke materiellet og holde kurs for sine sambygninger, i bygdelag, beitelag, velforeninger, på stølslag, en innbyggerforening i et fiskevær eller i en bydel.  

Alle rettigheter til kursmateriellet tilhører Nordland fylkeskommune.  

Det er viktig at du ikke deler det opp eller endrer innholdet, kopierer, sender det fra deg eller bruker det i en annen sammenheng. Vennligst respekter opphavet – bruk referanser.  

For å laste ned kursmaterialet fyller du ut følgende: 

Har du spørsmål?

Kontakt 

Ann Heidi Hansen 
annhan1@nfk.no

Hanne Lykkja  
hanlyk@nfk.no

Sonja Bordewich  
sonjab@viken.no