OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

Verdenspremiere på filmen Besøksforvaltning i Vegafolkets perspektiv

Denne filmen ble laget som en del av sluttrapporteringen fra pilotprosjektet på besøksforvaltning. Filmen viser besøksforvaltningsarbeidet på Vega, hvordan kommunen har jobbet og lokalbefolkningens perspektiv på arbeidet. 

Folket på Vega var invitert til premiere på filmen lørdag 25. november 2023.  Det ble fullt i kinoen på Folkets Hus da over 80 Vegværinger kom på premieren. 

Filmen viser hvordan pilotkommunen Vega har jobbet med besøksforvaltning, og hva lokalbefolkningen tenker om det. Filmen er i overkant av 40 minutter og vi møter mange vegværinger som forteller sine tanker om den økte turismen på øya og konsekvensene av det. De som bidrar er blant annet skoleelever, lokale håndverkere, bonden som leier ut rorbuer, ansatte på Verdensarvsenteret, daglig leder på en av butikkene og butikkunder, flere lokale bønder, driver av sportsbutikken, bussjåfør, hotelleiere, ordfører, verneområdeforvalter og aktivitetsbedrifter for å nevne noen. Hilde Wika, som er reiselivsansvarlig i Vega kommune, forteller hvordan de har involvert lokale innbyggere i besøksforvaltningen og erfaringer som de har gjort seg gjennom arbeidet. I tillegg bidrar tidligere fylkesråd for plan og næring Linda Helén Haukland, samt Ann Heidi Hansen og Hanne Lykkja som har jobbet med pilotprosjektet i Nordland fylkeskommune.  

Filmen er laget av filmskaper Per Tomas Govertsen, som også deltok på premieren.  Govertsen hadde tidligere jobbet sammen med NordNorsk Reiseliv på deres prosjekt “Tilbake til fremtiden”. Her ble turister og lokalbefolkning i hele Nord-Norge filmet sommeren 2021 og spurt om sitt forhold til reiseliv og besøksforvaltning.  Vega var en av kommunene som ble besøkt. Ideen til en “helaftens film” om besøksforvaltning på Vega ble til. NordNorsk Reiseliv gav oss tilgang til opptakene som var gjort og Govertsen gjorde nye opptak til denne filmen på Vega våren 2022. 

Se filmen her: Besøksforvaltning i Vegafolkets perspektiv på vimeo

Da filmen skulle vises sluttet dessverre filmfremviseren å virke. På grunn av de tekniske problemene ble framvisningen flyttet til puben ved siden av kinosalen der filmen ble vist på storskjerm. 

Filmen ble godt mottatt av de som kom på premieren.  Etterpå ble det servert kaffe og marsipankake. Filmen ligger også på kommunens hjemmeside: Vega kommune - Aktuelt