Monica (35) flyttet til Rognan for syv år siden etter flere år i Trondheim for å komme nærmere mannens familie. Monica, som opprinnelig kommer fra Ålgård utenfor Stavanger, hadde jobbet med kundebehandling i et vekterfirma i flere år, og fikk med en gang jobb i Rognans bokhandel.
-Etter videregående skole og en reise jorda rundt, visste jeg ikke helt hva jeg ville “bli” og begynte å jobbe i stedet for. Så tok det ene året det andre, og jeg stortrivdes i jobben min. Litt tilfeldig fikk jeg høre om at jeg kunne dokumentere det jeg kunne med et fagbrev i salgsfaget, beskriver Monica.
Fagbrev i salgsfaget
Sammen med ni andre fra ulike bedrifter i Saltdal, startet Monica på kurset for å ta fagbrevet i salg på Rognan en kald vinterdag i 2018. Hver uke samlet kursdeltakerne seg til undervisning frem til eksamen ble avlagt i juni. November 2018 gikk Monica opp til den praktiske fagprøven, etter å ha fått vurdert og godkjent 5 års relevant arbeidspraksis.
- Opplæringen var svært godt tilrettelagt av fylkeskommunen, og vi fikk til og med låne skolebøker uten kostnader for oss kursdeltakere. Selve fagprøven avla jeg i bokhandelen på Rognan. Temaet var farsdag, hvordan markedsføre og lage utstillinger i butikken, minnes Monica.
Godt bestått fagbrev inspirerte til å søke nye utfordringer, og Monica søkte jobb som servicemedarbeider hos produksjonsbedriften Hepro på Rognan et år senere. Jobben fikk hun i konkurranse med 25 andre søkere.
Fagbrev i kontor- og administrasjon hos Hepro
- Fagbrevet i salgsfaget ga meg skikkelig god uttelling da jeg søkte og fikk jobben hos Hepro i januar 2020. Med fagbrevet fikk jeg både dokumentert mine 16 år i arbeidslivet. I tillegg lærte jeg mye nytt, og fikk knagger å henge kunnskapene på, beskriver hun.
Hepro har 80 ansatte i tillegg til Monica, som utvikler, produserer og selger tekniske hjelpemidler for barn, voksne og eldre med nedsatt funksjonsevne. I tillegg har Hepro en avdeling med velferdsteknologi. Bedriften ble etablert på Rognan i 1987, men eies i dag av svenske AddLife og har avdelinger flere steder i landet. 2. juni hadde Monica og kollegene kake på jobb, da ble bedriftens 35-årsdag feiret!
Monica trives godt på Hepro og er glad for at de satser på kompetanseutvikling. Fagbrevene har gitt Monica gode jobbmuligheter i bedriften.
fortellfortell
Monica er stolt av bedriften hun jobber i, og ikke minst av at bedriften er opptatt av at de ansatte etter- og videreutdanner seg. I vinter oppfordret arbeidsgiveren henne til å delta på et informasjonsmøte på Slipen Scene om å ta fagbrev med digital undervisning.
- Det var interessant å høre om mulighetene, og etter god veiledning fra John Howard Bottolfsen fra Nordland fylkeskommune og Kompetansepilot Salten, valgte jeg å søke fagbrev i kontor og administrasjon, sier hun.
Digital undervisning med video
Sammen med elleve andre kursdeltakere fra hele Nordland fylke deltok Monica på digital undervisning hver uke. Den video-baserte undervisningen har gjort det mulig å gjennomføre undervisningen på Rognan uten reisetid, og mens hun var i full jobb.
Jeg må innrømme at jeg nok savner det sosiale ved å samles fysisk til undervisning, samtidig innser jeg at det ville vært vanskelig å få til undervisning på mindre steder, som Rognan, legger hun til, og fremhever faglærer Ingvill Kalvik i OPUS Salten, som veldig dyktig og på tilbudssiden for den enkelte deltaker.
Kvalifiserte seg for mer ansvar på arbeidsplassen
Siden Monica var godt i gang med nytt fagbrev, stilte Monica sterkt da Hepro hadde behov for ny ordrebehandler. Første april 2022 hadde hun første arbeidsdag i ny jobb i bedriften. Monica setter stor pris på å ha fått muligheten til å videreutvikle seg hos Hepro, både med utdanning og nye oppgaver. Bedriften, på sin side, får beholde en motivert medarbeider med dokumenterte ferdigheter.
- I mai tok jeg eksamen i kontor og administrasjon som praksiskandidat med godt resultat, og jeg planlegger å ta den praktiske fagprøven til høsten mens alt er ferskt. Med to fagbrev er jeg godt rustet for å gjøre en god jobb fremover!
Monica var ikke lærling i bedriften, men en ansatt som deltok i etter- og videreutdanning til fagbrev nummer to.
Praksiskandidatordningen er ikke en opplæringsordning, men ulike tilbydere kan levere kurs for praksiskandidater, dvs. voksne over 25 år med noen år praksis, som trenger å bestå en skriftlig teoretisk eksamen - før de kan melde seg opp til den praktiske fagprøven når 5 år relevant praksis i minimum 80 % stilling, kan dokumenteres, se https://www.nfk.no/tjenester/skole-og-opplaring/eksamen/eksamen-for-praksiskandidater/
Er etter- og videreutdanning aktuelt i din bedrift?
Kontakt John Howard Bottolfsen, prosjektleder for Kompetansepilot Salten
tlf. 98 89 91 50, e-post johbot@vgs.nfk.no
eller
Tone Jakobsen, prosjektleder for Kompetansepilot Indre Helgeland
Kunnskapsparken Helgeland på tlf. 92 08 94 41, e-post tj@kph.no
Er du arbeidstaker og ønsker å etter- eller videreutdanne deg?
Se informasjon om Nordland fylkeskommunes tilbud på https://www.nfk.no/kompetanseportal-nordland/