Cookie Consent by TermsFeed Bilateralt samarbeid - Nordland fylkeskommune

OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

Bilateralt samarbeid

Nordland fylkeskommune har bilateralt samarbeid med flere regioner i andre land, såkalte vennskapsavtaler.

Samarbeid med Veneto-regionen i Italia    

Veneto er en region i nordøst-Italia, med en total befolkning på om lag 4,8 millioner innbyggere. 

 I 2014 ble det inngått avtale mellom Nordland fylkeskommune og Veneto-regionen i Italia. Samarbeidet skal konsentreres om sektorene økonomi, utdanning, naturvern, kultur, turisme og forskning. Et konkret prosjekt er samarbeidet om kulturarvsruten "Via Querinissima".

"Via Querinissima" dreier seg om utvikling av kultur og reiseliv i den venetianske adelsmannen og sjøfareren Pietro Querinis spor. Målet er å utvikle en europeisk kulturarvrute etter Querinis reise til og fra Røst.

 

Tomas Norvoll og Roberto Ciambetti fra regionen Veneto i Italia, inngår avtale om samarbeid Geir Johnsen

 

Samarbeid med Marche-regionen i Italia   

Marche er en region i sentrale Italia, med en total befolkning på om lag 1,5 millioner innbyggere. 

Nordland fylkeskommune signerte i 2008 en samarbeidsavtale med Marche-regionen i Italia. Avtalen bygger på tre grunnpilarer:

 • Reiseliv - opprette en direkte flyrute mellom Nordland og Marche med tanke på å få turister til området.
 • Utdanning - en utveksling av elever fra reiselivsfaget i videregående opplæring.
 • Næringsliv - finne nye markeder for næringsutvikling for blant annet tørrfisk og opplevelsesbasert reiseliv.

 

Marche, Italia, næringskomite Trond-Erlend Willassen

 

Samarbeid med Zhejiang Provins i Kina      

Zhejiang er en provins med om lag 65 millioner innbyggere, som ligger like sør for Shanghai. Provinsen er av de ledende innen marin og maritim sektor i Kina, og legger stor vekt på entreprenørskap.

Nordland fylkeskommune inngikk i mai 2010 en intensjonsavtale med provinsen Zhejiang i Kina. Samarbeidet ble videreført i 2017, gjennom underskriving av en ny avtale 28. august 2017 i Bodø. I samarbeidsavtalen legges det opp til samarbeid innen følgende felt:

 • Opprettholde gode relasjoner på politisk og administrativt nivå, for å best mulig legge til rette for samarbeid innen ulike fagfelt
 • Styrke økonomisk samarbeid, spesielt innen investeringer, innovasjon og entreprenørskap, ren energi osv.
 • Utnytte potensialet innen samarbeid om marin økonomi, også innen forskningsinstitutter, fiskeri, øyturisme, marin beskyttelse, marin forurensing osv.
 • Utvide samarbeidet innen utdanning, høyere utdanning og forskning. Zhejiangprovinsen tilbyr blant annet 5 stipender til studenter fra Nordland som ønsker å studere i Zhejiang
 • Utvide samarbeid innen smart by
 • Styrke samarbeid innen turisme
 • Styrke folk-til-folk samarbeid, innen felt som ungdom, kultur, sport osv.
 • Utvide vennskapssamarbeid mellom kommuner i Nordland og Zhejiang, inkludert samarbeid mellom Lofotrådet og Vesterålen Regionråd og Zhoushan kommune i Zhejiang

 

Besøk fra Zhejiang, Kina. Tomas Norvoll og Mr. Che Jun Thor-Wiggo Skille

Samarbeid med Leningrad oblast i Russland   

Samarbeidet med Leningrad oblast er preget av Russlands krigføring i Ukraina. Samarbeidet med Russland er derfor lagt på is.

Leningrad Oblast er et fylke i Nordvest-Russland med om lag 1,7 millioner innbyggere. Fylket omringer St. Petersburg, og er i stor grad et industrifylke.

Den første avtalen om samarbeid ble inngått i 1987, og den ble siste gang fornyet i 2003. Samarbeidet er bredt og strekker seg innen følgende tema:

 • Kommunesektoren (7 samarbeidskommuner som har egne vennskapsavtaler med kommuner i Leningrad Oblast)
 • Ungdom og demokrati 
 • Næringsliv (sjømat, turisme, industri)
 • Kultur og idrett
 • Skolesamarbeid
 • Høyere utdanning (Nord universitet og Campus Narvik UiT)
 • Utveksling av tjenestepersonell (Presidentprogrammet til KS)

 

Leder i ungdommens fylkesråd Tarjei Svalbjørg og nestleder Sirianna Stormo Pettersen møter ungdomspolitikere fra Leningrad oblast Thor-Wiggo Skille

 

Samarbeid med Arkhangelsk Oblast i Russland   

Samarbeidet med Arkhangelsk oblast er preget av Russlands krigføring i Ukraina. Samarbeidet med Russland er derfor lagt på is.

Arkhangelsk Oblast er et fylke i Nordvest-Russland med om lag 1,2 millioner innbyggere. Fylket ligger i den russiske barentsregionen, og er i stor grad et industrifylke.

Nordland og Arkhangelsk oblast signerte i 2014 en samarbeidsavtale. Avtalen er åpen i formen, noe som muliggjør samarbeid innenfor de områder som betyr noe for folk i de to regionene. Regionene har også et godt samarbeid gjennom Barentssamarbeidet. Forsterket og utvidet samarbeid mellom universitetene er ett mulig samarbeidsområde. Det samme gjelder koblinger mellom næringslivet i Nordland og Arkhangelsk. Det er allerede en sterk relasjon mellom Universitetet i Nordland og Northern Arctic Regional Federal University i Arkhangelsk, med en konkret samarbeidsavtale som omfatter felles utdanningsprogrammer. Høgskolen i Narvik har også et sterkt samarbeid med samme universitet, blant annet gjennom flere forskningsprosjekter.

 

Fra åpningen av Margaritinskaja markedet Margarita markedet i Arkhangelsk. Stig Olsen