Cookie Consent by TermsFeed Rutiner for medvirkning i Nordland fylkeskommune - Nordland fylkeskommune

OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

Rutiner for medvirkning i Nordland fylkeskommune

Medvirkning er en grunnleggende forutsetning i et lokaldemokrati, og gir befolkningen muligheten til å delta og medvirke til bedre planløsninger. Befolkningens aktive rolle i plan- og beslutningsprosessen fremheves som viktig for å ta vare på felles verdier og grunnleggende levekår i et bærekraftig samfunn.

Fylkestinget i Nordland vedtok i FT sak 089/2020 rutiner for medvirkning. 

Med bakgrunn i kommunelovens § 5-12 og forskriftens § 2 skal kommunestyret eller fylkestinget vedta rutiner for medvirkning. Disse skal sikre at lovpålagte medvirkningsråd for unge, eldre og personer med funksjonsnedsettelser mottar saker på et så tidlig tidspunkt i saksbehandlingen, at uttalelser fra medvirkningsrådene har mulighet til å påvirke utfallet av saken.

Rutinen består av 13 punkter:

1. Når det skal skrives politiske saker, utarbeides planer eller igangsettes prosjekter, skal det vurderes på hvilken måte MVR inviteres med i arbeidet. Dette skal, slik forskriften presiserer, skje på en slik måte at MVR har mulighet til å påvirke utfallet av saken.

2. Det skal framgå tydelig i alle politiske saker, gjennom eget punkt i saksmal, på hvilken måte medvirkning er ivaretatt i saksforberedende arbeid.

3. MVR kan kommentere alle fylkesrådssaker og fylkestingssaker som sendes på kommentarrunde. Fylkestingets kontor vurderer hvilke saker som har interesse for MVR å gi kommentar til, og sender kommentarsaken til det medlemmet i MVR som har ansvar for fagområdet som saken angår.

4. MVR vurderer og kommenterer fylkestingssaker i sine møter. Vurderingene/ kommentarene sendes til fylkestingets kontor som sørger for at kommentarer følger som vedlegg til fylkestingssaker.

5. MVR deltar i drøftingsmøter med fylkesordfører og gruppeledere før hvert fylkesting.

6. Fylkesordfører informerer fylkestinget om eventuelle skriftlige kommentarer fra MVR til fylkestingssaker.

7. UFR inviteres til å holde tale ved fylkestingets åpning.

8. UFR gis anledning til å stille muntlig spørsmål i fylkestingets spørreinstitutt. Fylkestingets valgte medlemmer til eldreråd og råd for personer med funksjonsnedsettelser, kan stille spørsmål på vegne av de respektive MVR. Dette kommer i tillegg til representantens rett til å stille politisk spørsmål på vegne av sin partigruppe.

9. MVR kan be om møter med fylkesordfører, varaordfører og gruppeledere.

10. MVR kan be om møter med fylkesrådet og fylkesrådets administrasjon.

11. MVR kan sende egne pressemeldinger, brev, uttalelser og høringssvar.