Cookie Consent by TermsFeed 2,75 millioner kroner til tekniske og industrielle kulturminner - Nordland fylkeskommune

OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

2,75 millioner kroner til tekniske og industrielle kulturminner

Portrett av mann med briller foran vegg med grafitti - Klikk for stort bildeFylkesråd for kultur, klima og miljø, Christian Torset Susanne Forsland

Fylkesrådet har tildelt 2 750 000 kroner til tekniske og industrielle kulturminner i Nordland.

Tilskuddet går til Neptun sildoljefabrikk på Melbu og Fagerli gamle kraftstasjon i Sulitjelma. Fylkesråd for kultur, klima og miljø, Christian Torset sier det er viktig å tildele midler til disse kulturminnene. 

- Å gi tilskudd til tekniske og industrielle kulturminner er viktig for vise og ivareta historien rundt fremveksten av industrisamfunn, og utviklingen av teknologien de siste århundrene, forklarer fylkesråd Torset. 

Teknisk kulturminne 

Målet med tilskuddsordningen er å sette i stand og vedlikeholde tekniske og industrielle kulturminner. Dette bidrar både til kunnskap, opplevelser, bruk og verdiskapning. 

-I årets tilskudd er det kun to prosjekter som har søkt. Men disse er samtidig to viktige eksempler på tekniske og industrielle kulturminner. Det er likevel beklagelig at det kun er to søkere på tilskuddsposten i år, og vi håper på flere søknader neste år, sier fylkesråd Torset. 

Sildoljefabrikk på Melbu 

Neptun sildoljefabrikk er et av femten nasjonalt prioriterte anlegg, og er fredet etter kulturminneloven. Årets tilskudd går blant annet til sikring og fjerning av materialer under kaianlegg. 

-I tillegg skal det gjennomføres en mulighetsstudie for rekonstruksjon av transportør, noe museet har ønske å gjennomføre i flere år, underbygger Torset.

Fagerli gamle kraftstasjon 

Fylkesråd Torset sier fylkeskommunen har jobbet over flere år med Sulitjelma som kulturmiljø og Nordland fylkeskommune har blant annet gjennomført tilstandsregistreringer av ca 60 bygg og anlegg i det gamle gruvesamfunnet. 

-De siste årene har fylkeskommunen støttet ett større restaureringsprosjekt på den gamle kraftstasjonen på Fagerli, og det er også dette årets tilskudd skal gå til, avslutter fylkesråd Torset.