Cookie Consent by TermsFeed Er i gang med bio-gass satsingen - Nordland fylkeskommune

OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

Er i gang med bio-gass satsingen

Elev i traktor. Foto - Klikk for stort bildeJohn Philip Olsen i 3LBA Benedikte Bendiktsen

Sortland videregående skole avd. Kleiva naturbruk har et ønske om å spre kunnskap om økonomiske og miljøvennlige løsninger for fremtidens bønder. Derfor vil de drive gårdsbruket slik at gårdens ressurser utnyttes så effektivt som mulig. 

Denne artikkelen er over 1 år gammel og kan innehold utdatert informasjon

Anlegget vil produsere biogass og en biorest av husdyrgjødsel fra skolens høns, kyr, sau og hester. Skolen ønsker også å forske på bruk av fiskeensilasje fra lokale oppdrettsanlegg. Med seg på laget har skolen telemark technologies, Nibio og lokalt næringsliv.

Den årlige klimaeffekten av anlegget er en utslippsreduksjon på 84 tonn CO2-ekvivalenter. Samtidig lukter biogjødsel svært lite sammenlignet med husdyrgjødsel, noe som også påvirker nærmiljøet der det gjødsles på en positiv måte.

Med dagens produksjon av husdyrmøkk på Kleiva (1336 tonn), inkludert importert fiskeensilasje, vil biogassanlegget kunne oppnå et årlig energioverskudd på 164 000 kWh fordelt på 40 000 kWh strøm og 124 000 kWh varme.

 

Bioresten skal bli brukt til gjødsling av dyrket areal. Kleiva vil som resultat av dette kunne kutte ned på bruken og innkjøp av mineralgjødsel. Dette vil være økonomisk for gårdsbruket, samtidig som at det er mer miljøvennlig dagens løsning. På denne måten vil Kleiva oppnå mer bærekraftig forvaltning av gårdens mineraler og næringsstoffer samtidig som at dette fremtidens bønder kan lære om bærekraftig jordbruk på en praktisk måte.