Cookie Consent by TermsFeed –Fantastisk for reiselivet og kystkulturen i Norge! - Nordland fylkeskommune

OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

–Fantastisk for reiselivet og kystkulturen i Norge!

Stor hval henger ned fra taket med store vinduer i bakkant. Mennesker ser på hvalen.  - Klikk for stort bilde Illustrasjon av Mir, Bergen.

–Dette er rett og slett en fantastisk god nyhet for reiselivet i hele Norge, fastslår fylkesrådsleder i Nordland, Elin Dahlseng Eide, etter nyheten om at regjeringen vil bevilge penger til The Whale på Andøya.

Nordland fylkeskommune har jobbet lenge for å få realisert The Whale. Allerede i 2021 satt fylkesrådet av 55 millioner til museums- og opplevelsessentret på Andenes. Etter det har både kommunen og privat næringsliv lagt penger på bordet.
–Vi har jobbet mye både overfor dagens og den forrige regjeringen for å få statlig drahjelp til The Whale. Det er gledelig at vi nå har en regjering som sikrer The Whale. Da blir prosjektet tatt fra å bare være ord på et papir til å etter hvert bli det fantastiske opplevelsessenteret som har vært tenkt helt fra starten av, sier nestleder i fylkesrådet, Svein Øien Eggesvik.

Et løft for kystkulturen

Kvinne med lyst hår, hvit draktjakke og mørk blå bluse. Mann med kort hår, briller, hvit skjorte og blå dressjakke. Står foran ei havn med fjell i bakgrunnen. Begge er blide. - Klikk for stort bildeFylkesrådslederen og nestlederen mener dette blir et løft for hele kystkulturen. Thor-Wiggo Skille

Da Norge skulle utvikle sin egen identitet på 1800-tallet var det bondekultur på Østlandet som ble det sentrale i de kulturhistoriske museene. Det førte til at den viktige kystkulturen i Nord-Norge og på Vestlandet ble usynliggjort, noe som har vært sterkt kritisert de siste tiårene. Satsingen på The Whale er et steg på veien for å synliggjøre all norsk kultur, ikke bare innlandskulturen, påpeker fylkesrådslederen.
–Det at vi nå både får på plass Skrei i Lofoten og The Whale i Vesterålen er svært viktig for å forstå Norge som nasjon. The Whale blir et signalbygg i fjæresteinene ved Andenes fyr. Det kommer til å vise frem kystkulturen i Norge på en helt nydelig og spektakulær måte, avslutter Dahlseng Eide.