Cookie Consent by TermsFeed Funn av legionella ved tannklinikk - Nordland fylkeskommune

OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

Funn av legionella ved tannklinikk

Under en kontroll ved Bankgata tannklinikk i Bodø ble det gjort funn av legionellabakterier i vannet som er tilknyttet stolene som pasientene sitter i når de får behandling. ­–Det blir nå satt i gang tiltak med desinfisering, sier fylkestannhelsesjef Henrik Schmidt. 

Bilde av tom tannlegestol på et tannlegekontor - Klikk for stort bilde

Legionellabakteriene ble funnet i forbindelse med at et vannrensningsanlegg skal monteres ved tannklinikken. Beskjeden kom rett før helga, sier Schmidt.
–Det er absolutt ikke en beskjed man ønsker å få, og tilgangen til vannkildene det var snakk om ble selvsagt kuttet slik at de ikke kan brukes før de har blitt desinfisert, sier han. Etter desinfisering blir det gjennomført nye vannprøver, og inntil svaret på nye vannprøver kommer, blir det ikke gjennomført behandlinger som medfører bruk av vann fra ledning. Noen pasienter vil få behandling ved andre tannklinikker i Bodø, og disse vil bli kontaktet.

Ikke mistanke om alvorlig sykdom

Fylkestannhelsesjefen sier at han per i dag ikke har grunn til å tro at noen pasienter eller ansatte har blitt alvorlig syke som følge av legionella fra denne vannkilden. 
–Dette følger vi selvsagt opp, men per nå har vi ikke fått noen signaler som skulle tyde på det. I forbindelse med et tannlegebesøk er det strenge krav for å gi minimal risiko for smitte, og de bidrar nok også til at det er mindre risiko for denne typen smitte, sier Schmidt.    

Meldt inn til smittevernoverlegen i Bodø

Smittevernoverlegen i Bodø kommune er informert om funnet, slik at pasienter med eventuelle symptomer kan bli fulgt godt opp, ifølge Schmidt. I løpet av denne uka skal det også gjennomføres en «sjokkrensing» ved tannklinikken. 

–Rensingen blir etterfulgt av nye vannprøver før det nye vannrensingsanlegget blir montert, og så kan behandling skje på ordinær måte igjen, sier Schmidt. Bankgata tannklinikk er betjent og kan ta imot henvendelser fra publikum i perioden fram til alt er på plass igjen.