Cookie Consent by TermsFeed Kirkested får midler - Nordland fylkeskommune

OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

Gildeskål kommune får støtte til pilgrimsled

Gildeskål kirkested - Klikk for stort bildeGildeskål kirkested. Elisabeth Dreyer

 Fylkesrådet bevilger 500 000 kroner til Gildeskål kommune for å etablere Hålogalandsleden - en nasjonalt godkjent pilgrimsled mellom Trondenes og Nidaros.

- Det er svært positivt at Gildeskål kommune tar på seg en rolle som pådriver for et prosjekt som både vil komme hele Nordlandskysten og grenseregionene til fylket til gode. Det trekker ogsp opp at kommunen selv går inn med bedtydelig økonomisk innsats i prosjektet, samt at Sør-Hålogaland Bispedømme både går inn med økonomisk og annen bistand til arbeidet med å etablere leden, sier fylkesråd for kultur, miljø og folkehelse Christian Torset. Det er en videreføring og reetablering  av Sør- Hålogaland bispedømmeråds (SHBD) treårige prosjekt, Pilegrim i Nord (2015-2019).

Lokal mobilisering

Målsettingen til prosjektet er å etablere Hålogalandsleden som nasjonalt godkjent pilegrimsled mellom Trondenes og Nidarors. Pilegrimer fra hele verden skal vandre i et godt merket landskap, få tilbud om overnatting og bespisning underveis, kunne ta i bruk offentlig transport der det er nødvendig eller ønskelig, benytte seg av private transporttilbud og ta del i opplevelser. Videre vil de ha tilgang til hellige mål langs leden, som kirker, minnesteder, museer, kulturminner og andre steder av interesse for pilegrimer.

- Det er positivt at prosjektet kombinerer natur- og kulturopplevelser, da dette styrker opplevelsesverdien for den besøkende.

Prosjektet er en videreføring i Gildeskål kommunes større satsing med utvikling av kirkestedet Gildeskål - «Fyrtårn -Gildeskål kirkested»

1000-årig tradisjon

- Det finnes historiske funn som viser at det har vært pilegrimsaktivitet i nord i over 1000 år. Blant annet i Trondenes finnes ei av få europeiske støpeformer for pilegrimsmerket vandrere fikk på sine reiser. Et arbeid med og en etablering av Hålogalandsleden vil, i tillegg til den effekten som aktiviseres innenfor satsingen, kunne skape synergi til andre prosjekt i Nordland som enten er igangsatt eller er under planlegging. Dette gjelder i særlig grad Via Querinissima og Bodø 2024, sier fylkesråd Torset.

-Hjelp til nasjonal status

 

Elisabeth Dreyer Anders Haukland

 Elisabeth Dreyer som leder utviklingsprosjektet «Fyrtårn -Gildeskål kirkested» er takknemlig for tilskuddet fra Nordland fylkeskommune.

 

- Det hjelper oss på veien mot målet for å oppnå nasjonal status på en pilegrimsled også fra Nordnorge, som vil koble seg inn mot den europeiske kulturleden St. Olavs Way. Målet er en godkjent led innen 2024. For en stadig voksende trend, er det å få et tilbud om en led også i nord et velkomment tilskudd til reiselivsatsningen i Nordnorge. Det er Hanne Jakhelln gjennom Muskat AS som leder dette delprosjektet, avslutter Dreyer.