Cookie Consent by TermsFeed Gratis reise for flyktninger - Nordland fylkeskommune

OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

Gratis reise for flyktninger

Monika Sande - Klikk for stort bildeMonika Sande Trond Erlend Willassen Fylkesrådet tilbyr flykninger gratis reiser med kollektivtransportene som Nordland fylkeskommune er ansvarlig for, buss, hurtigbåt og ferje. Dette gjelder for alle nye flykninger, som har ankommet Nordland fra 1. mars.

Gratis reiserett gjelder i første omgang fram til 1. juni, eller inntil oppholdskort er mottatt.

– Vi ønsker å bidra i denne krisen med de tiltak vi kan. Derfor gir vi gratis personreiser på Nordland fylkeskommunes transportmidler, sier fylkesråd for transport og infrastruktur, Monika Sande.

Stort antall

På grunn av krigen i Ukraina er store mengder mennesker på flukt fra landet. Norge tar imot mange flykninger og Nordland vil være hjemstedet til mange av disse i en tid fremover.

– Spesielt i en startfase vil det for noen nyankomne flykninger være vanskelig å kunne betale for sine reiser med kollektivtransporten. Å midlertidig kunne tilby gratis reiser for nye ankommende flykninger vil kunne bidra til en god velkomst til fylket, og bidra til en raskere integrering i lokalsamfunnet. Tiltaket vil kunne gi økt livskvalitet for mennesker i en vanskelig situasjon, underbygger Sande.

Sosialisering og integrering

Ukrainske statsborgere kan reise visumfritt til Norge. Dette skiller seg ut fra andre større flyktningebølger. Flere av disse flykningene reiser på egen hånd og bor hos bekjente, slektninger og privatpersoner i Norge. Sande mener det er viktig at disse vil kunne benytte seg av kollektivtransporten for å kunne sosialisere og integrere seg i Nordlandssamfunnet på et tidlig mulig tidspunkt.

– For at tiltaket med gratis reiser skal kunne gjennomføres effektivt uten for mye administrasjon, kan flyktningene bare vise fram dokument mottatt fra politiet på at de har registret seg som flyktning, eller asylsøkebevis, og får på den måten tilgang til å benytte seg av våre busser og båter. Da vil de reisende bli håndtert korrekt av buss- og båtmannskap som opererer på vegne av Nordland fylkeskommune, og korrekt håndtert ved en eventuell billettkontroll, sier fylkesråd Monika Sande.