Cookie Consent by TermsFeed Gratulerer til Henningsvær, Lofoten og Nordland - Nordland fylkeskommune

OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

Gratulerer til Henningsvær, Lofoten og Nordland

Fylkesråd for kultur, Christian Torset - Klikk for stort bildeFylkesråd for kultur, Christian Torset Susanne Forsland

Det historiske fiskeværet Henningsvær fredes. – Endelig, fantastisk å være i mål med et langt og viktig arbeid, sier fylkesråd Christian Torset.

Denne artikkelen er over 1 år gammel og kan innehold utdatert informasjon

Kongen har i statsråd i dag, 14. oktober, fredet Henningsvær kulturmiljø i Vågan kommune.

-For en dag! Nordland har fått sin aller første kulturmiljøfredning, og dette er stort for Nordland som fylke. Lofotfisket blir nå representert nasjonalt, og vi får vist hvor viktig Nordland har vært for Norges nasjonsbygging, sier en entusiastisk fylkesråd for kultur, klima og miljø Christian Torset (SV).

Felles nasjonal kulturarv

Henningsvær er et av de største og viktigste fiskeværene i Norge, og forteller en viktig del av Norges historie

Henningsvær - Klikk for stort bildeHenningsvær Susanne Forsland

gjennom den historiske næringsutviklingen langs kysten som stedet representerer. Fredningen av Henningsvær innebærer at en stor del av området fredes etter kulturminneloven, og at en viktig del av vår felles nasjonale historie og kulturarv blir tatt vare på.

-Fredningen skal ikke være til hinder for utviklingen av stedet. Det er viktig at Henningsvær fremdeles skal være et levende fiskevær der utviklingen skjer på stedet og fredningens premisser.

Eneste i Nordland

Fylkesråden sier at det kun finnes 12 andre slike fredete kulturmiljøer i hele Norge, og Henningsvær er det eneste stedet som er fredet som kulturmiljø i Nordland.

-Jeg må få gratulere Henningværingene og Vågan kommune med statusen. Jeg tror at dette vil gi Henningsvær unike muligheter til utvikling i årene som kommer, og jeg gleder seg til å se hva fremtiden vil gi for Henningsvær, avslutter fylkesråd Torset.