Cookie Consent by TermsFeed Nordland kunst og filmskole - Nordland fylkeskommune

OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

Jobber videre med å sikre Nordland kunst- og filmhøgskole 

Rom med rundt vindu - Klikk for stort bildeFra et klipperom på skolen i Kabelvåg. Edvard Falck Alsos/Nordland Kunst- og filmhøgskole  Fylkestinget sa i dag enstemmig ja til å videreføre driften av Nordland kunst- og filmhøgskole i Kabelvåg midlertidig. Det innebærer at skolen kan ta opp nye studenter til høsten, og skolens budsjett for 2021 økes med 1,5 millioner kroner. Fylkesrådet etablerer også et eget prosjekt som skal sikre overføring av Nordland kunst- og filmhøgskole til et universitet. 

Nordland fylkeskommune har over mange år investert betydelig ressurser i å bygge opp et moderne, tidsriktig og profesjonelt studietilbud innen produksjon av levende bilder og film i Kabelvåg. Skolen ønsket å utvikle seg fra fagskole til høgskole/universitet og fikk i 2017 NOKUT-godkjenning for bachelorstudiet Bevegelige bilder. 

Snakker med flere universiteter 

Portrettbilde av Tomas Norvoll - Klikk for stort bildeTomas Norvoll, fylkerådsleder Nordland fylkeskommune - Vi har dessverre ikke kompetansen til å drifte et høgskole-/universitetsstudium av dette kaliberet. Løsningen for skolen ligger derfor i overføring til et universitet som har kompetansen til å utvikle tilbudet i den retningen det fortjener, sier fylkesrådsleder Tomas Norvoll. Derfor har det vært gjennomført prosesser med flere akademiske institusjoner med rett kompetanse til å ta tilbudet videre. Norvoll har stor tro på at et av universitetene som er aktuelle vil kunne gi et enda bedre tilbud i Lofoten.  

- Den flotte skolen fortjener at vi gjør en grundig jobb og finner den rette «frieren», slik at det fremtidige ekteskapet med et universitet blir vellykket, mener Norvoll. 

 
Vil sikre kontinuerlig drift i en overgangsfase 

Det ble i november 2020 gjennomført møter med NTNU, som ønsker å gjøre en strategisk vurdering av utdanningen og medfølgende infrastruktur. Av ulike årsaker kan dette arbeidet tidligst starte opp våren 2022. Nordland kunst- og filmhøgskole har bedt om at driften videreføres, slik at prosessen med NTNU kan komme skikkelig i gang. Det har altså fylkestinget nå sagt ja til. 

- For at utdanningen skal være attraktiv for overtakelse av en annen utdanningsinstitusjon må det være drift med studenter ved skolen. Det er sentralt for at det åpnes for å ta inn studenter også høsten 2021. 

Drahjelp gjennom eget prosjekt 

Det etableres nå et prosjekt ved fylkesrådsleders kontor som skal jobbe for overføring av Nordland kunst- og filmhøgskole til et universitet. 

Prosjektet løper frem til november 2022, men kan avsluttes tidligere dersom det foreligger en avtale om overføring. Arbeidet for overføring av skolen til universitets- og høgskolesektoren er omfattende og krever administrativ kapasitet. Dette foreslås løst gjennom frikjøp/innleie for inntil 1 million kroner i prosjektperioden. 

Fylkestinget ber i saksvedtaket også fylkesrådet om å gjenoppta dialogen med Vågan kommune med tanke på medfinansiering. 

Unik utdanning 

Studiet ved Nordland kunst- og filmhøgskole er et unikt høgskolestudium der kunstfeltene film og billedkunst krysses for å utvide og utfordre begge felt. 

- Studiet vil bidra til at Nordland fremstår som en attraktiv region også for de kommende generasjoner av kreative unge. Som fylkesråd mener jeg også at det er av nasjonal interesse at vi har en slik kunstfaglig utdanningsinstitusjon som, med utgangspunkt i Lofoten og skolens særegenhet, tilbyr en helt unik kunst-, film- og bildeutdanning, sier Norvoll. Han tror at den ekstra drahjelpen skolen nå får vil bidra til en universitetsinnlemmelse og varig løsning for Nordland- kunst og filmhøgskole.