Cookie Consent by TermsFeed Forsvaret må styrkes - Nordland fylkeskommune

OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

Klart budskap til utenriksministeren: Forsvaret må styrkes i nord!

Fylkesråd Linda Haukland og forsvarsminister Anniken Huitfeldt. - Klikk for stort bildeFylkesråd Linda Haukland og utenriksminister Anniken Huitfeldt.Fylkesråd Linda Helen Haukland (KrF) var veldig tydelig da hun møtte utenriksminister Anniken Huitfeldt (A) under årets utgave av Arctic Frontiers i Tromsø. - Forsvarets tilstedeværelse i nord blir veldig viktig i tida som kommer, sa Haukland, med klar henvisning til Russlands invasjon av nabolandet Ukraina.

Denne artikkelen er over 1 år gammel og kan innehold utdatert informasjon

Utenriksministeren ankom Tromsø dagen etter at hun selv hadde besøkt Ukrainas hovedstad Kyiv, hvor hun hadde hatt samtaler med landets president Volodymyr Zelensky. Huitfeldt fortalte om svært sterke inntrykk fra det krigsherjede landet. Hun hadde invitert politiske ledere fra fylkeskommunene, de største kommunene i nord og Sametinget til en drøfting av aktuelle problemstillinger under møtet i Tromsø.

- For oss i Nordland er det svært positivt at regjeringa såpass tydelig vil satse på et fortsatt alliert mottak på Andøya, og utvikling av Andøya som et senter for innovativ romteknologi, sa Haukland. Hun understreket betydningen av en satsing både på forsvarets virksomhet og den kommersielle aktiviteten som romsatsingen innebærer.

Haukland sa også at om forsvaret skal være permanent tilstede i Nord-Norge i større grad fremover, er det viktig at folk i nord får ta sin forsvarsutdanning her.

Fylkesrådsleder Bjørn Inge Mo (A) fra Troms og Finnmark fylkeskommune la i sitt innlegg vekt på det nære og gode samarbeidet med Russland over lang tid. Han understreket behovet for å opprettholde Barentssekretariatet som et viktig kompetansesenter for norsk-russiske forbindelser.

Både Haukland og Mo ga tydelig uttrykk for at den norske regjeringen bør styrke innsatsen når det gjelder de nye interreg-programmene. Begge to ga uttrykk for at Norge bør øke bevilgningene og utvise mer langsiktighet i arbeidet med Interreg-programmet. De viste til at mens våre naboer, EU-landene Sverige og Finland, har et sjuårig budsjett å forholde seg til, er vi i Norge avhengige av ettårige budsjetter, noe som svekker norske aktørers mulighet til å bli med i langsiktige prosjekter.