OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

Nordland blir European Region of Gastronomy i 2028

Juryen fra International Institute of Gastronomy, Culture, Arts and Tourism (IGCAT) har i dag innstilt Nordland som European Region of Gastronomy 2028.

Glad kvinne og mann som holder ut armene med en bukett blomster. Foto - Klikk for stort bildeKatrine Remmen Wiken og Per Theodor Tørrisen i Nordnorsk kompetansesenter for mat

 

Smilende mann. Foto - Klikk for stort bildeSvein Øien Eggesvik Thor- Wiggo Skille

-  Gratulerer Nordland! Denne utmerkelsen vil bidra til at enda flere i inn- og utland får kjennskap til de fantastiske råvarene vi har i landsdelen. Og vil styrke matopplevelser som en viktig del av reiselivet i nord, sier fylkesråd for næring Svein Øien Eggesvik (Sp).

Et nytt kapitel for Nordland

Innstillingen kommer etter to år med målrettet arbeid, bredt samarbeid og et betydelig løft for den nordnorske matkulturen. Prosjektet tar nå over stafettpinnen etter Bodø2024.

-Søknaden bygger på erfaringene fra Bodø2024. At vi nå tildeles denne tittelen, markerer et nytt kapittel etter Europeisk kulturhovedstad – og gir Nordland en ny mulighet til å vise frem sitt særpreg for Europa. Denne gangen gjennom matkultur, gjestfrihet og gastronomi, sier Øien Eggesvik.

En felles innsats som har gitt resultater

- Jeg vil rette en stor takk til Nordnorsk Kompetansesenter MAT for den fantastiske jobben de har gjort med å lede prosjektet. Og en stor takk til alle som har bidratt med innspill og kunnskap om matfatet Nordland.

Her kan du lese juryens begrunnelse  (DOCX, 22 kB)

En bærekraftig matfremtid

European Region of Gastronomy (ERG) er et europeisk program i regi av International Institute of Gastronomy, Culture, Arts and Tourism (IGCAT). Programmet skal bidra til å synliggjøre regional kultur og mattradisjon internasjonalt, skape utvikling i regionen og bygge regional identitet og stolthet. IGCAT mener at samarbeid på tvers av sektorer er nødvendig for å møte dagens utfordringer – derfor gis prisen ikke bare for gastronomi i seg selv, men for helhetlig regional innsats mot en mer bærekraftig matfremtid.

 

President of International Institute of gastronomy, Culture, Arts and Tourism Diane Dodd, her med skjerf fra Kirkens bymisjon for anledningen. Susanne Forsland

Reise i Nordland

Juryen har denne uken uken reist gjennom Nordland sammen med Nordnorsk Kompetansesenter MAT for å oppleve noe av det beste vi har å tilby innen mat, kultur og opplevelser.  På turen møtte juryen 50 aktører fra hele regionen – blant annet matprodusenter, lokale myndigheter, kultur- og tradisjonseksperter, akademikere, næringslivsrepresentanter, utdanningsinstitusjoner og lokale frivillige organisasjoner.  

-Dette er en kald region med varme hjerter, sa juryen under pressekonferansen. Under er et utvalg bilder fra juryens oppevelser på reisen.