OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

Nordland satser på europeisk matstatus – smaken av nord kan nå hele Europa

Nordland søker status som "European Region of Gastronomy" i 2028, og fylkeskommunen støtter arbeidet med èn million kroner i 2025.

To kokker som lager mat. Foto. - Klikk for stort bildeIllustrasjonsbilde: Kokker i full sving med matlaging på Kvitnes gård i Vesterålen. Thor-Wiggo Skille.

Det er Nordnorsk Kompetansesenter MAT (NKMAT), som står bak søknaden

–Søknaden kan bli en sentral del av arven etter Bodø 2024, og er bygd på erfaringene derfra. Flere av de byene som tidligere har vært europeisk kulturhovedstad har også gjort dette, sier fylkesråd for næring Bjørn Larsen (FrP).

Smaken av Nordland skal ut i verden 

Prosjektet har som mål å styrke Nordlands rolle som en internasjonalt kjent matregion, ved å utvikle og løfte fram lokale råvarer og matopplevelser. Gjennom å løfte fram lokale råvarer og autentiske matopplevelser skal regionens matkultur få skinne.

–Det er viktig å fremme kunnskap og ikke minst stolthet rundt de fantastiske råvarene og tradisjonsrettene vi har i det lange fylket vårt. Det vi har å tilby er gull, men alt for mange av oss tror det er gråstein. Her må vi få en holdningsendring. . Vi må våge å vise fram matkulturen vår med stolthet. Vi må jobbe for at enda flere i inn - og utland får vite om de fantastiske råvarene vi har i landsdelen. En europeisk status som European Region of Gastronomy vilvirkelig løfte det nordnorske kjøkkenet, mener Bjørn Larsen.

Lokalmat trekker turister

Næringsråden har stor tro på mange positive effekter for Nordland.

Smilende mann med rød vegg i bakgrunnen. Foto. - Klikk for stort bildeFylkesråd for næring, Bjørn Larsen. Thor-Wiggo skille

–Et viktig mål med prosjektet er å  øke kvaliteten og interessen for matopplevelser som en verdifull del av reiselivet i Nordland. En utvikling av matopplevelser basert på lokale råvarer, kultur og natur, kan bidra til å tiltrekke seg gjester gjennom hele året. – Mat er en del av identiteten vår, og når vi utvikler opplevelser basert på lokal mat, kultur og natur, kan vi lokke besøkende året rundt. Det handler om å gi folk en smak av noe ekte, sier han.

Inspirasjon til å velge matfag

Et annet viktig mål med prosjektet er å inspirere unge til å velge utdanning og karriere innen naturbruk og matfag, samt tiltrekke kvalifisert fagkompetanse til regionen.

I tillegg legges det vekt på å fremme hverdagsmaten, skape møteplasser og styrke samarbeid og kunnskapsdeling. Alt for å bidra til mer trivsel, mangfold og inkludering i samfunnet.

Fylkesrådet har tidligere støttet et forprosjekt til "European Region og Gastronomy med 600 000 kroner. Nå går altså rådet inn med en million kroner i hovedprosjektet.

–En eventuell videre finansiering av prosjektet gjøres gjennom kommende budsjetter og økonomiplan, sier Bjørn Larsen.