Cookie Consent by TermsFeed Fikk Opplæringsprisen - Nordland fylkeskommune

OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

Roger og Bjørn fikk Opplæringsprisen

Roger Øverås fra Gravdal og Bjørn Oddvang fra Rana ble hedret med Yrkesopplæringsnemdas Opplæringspris under fylkestinget i dag for deres store innsats for å gi ungdom ei fin skoletid og en god inngang til yrkeslivet.

Tre menn, to av deg holder et bilde i hendene. Foto - Klikk for stort bildeRoger Øverås (t.v) og Bjørn Oddvang (t.h) fikk Fagopplæringsprisen fra Geir Myrflott i Yrkesopplæringsnemda. Prisen består av et bilde av kunstneren Evelyn Scobie. Trond-Erlend Willassen

Det er Elev og lærlingombudet i Nordland Espen Edvardsen, som har foreslått Bjørn Oddvang fra Mo i Rana som kandidat til Opplæringsprisen. Elevombudet sier:

Det lille ekstra

«Vi har til enhver tid rundt 10 000 unge i videregående opplæring i Nordland. De aller fleste gjennomfører opplæringen på normert tid, uten større utfordringer. Mellom 5 og 7 prosent slutter opplæringen underveis, og dette tallet kunne vært enda større dersom man ikke hatt enkeltpersoner som viser vilje til å gjøre det lille ekstra som får en ung person gjennom opplæringen. Her ligger store utfordringer for hele samfunnet.

Utrettelig mot

Bjørn Oddvang har jobbet ved Polarsirkelen Videregående skole, og har hatt ansvar for oppfølgingstjenesten. Han har til enhver tid hatt opp mot 400 unge med utfordringer som har stått i veien for fullføring av videregående opplæring.

Elevenes beste i fokus

Med en utrettelig mot, og en klokketro på at alle har evner til å bli til noe, har han alltid hatt elevens beste i fokus. I mange saker krever dette mer enn hva systemet kan tilby. Men Bjørn har funnet veier, og vært helt avgjørende for at mange i dag står i jobb og har gode liv», sier elevombudet i sin begrunnelse for at nettopp nestoren fra Polarsirkelen vgs burde få prisen.

-Tusen takk, det er utrolig artig å få denne prisen, sier Oddvang som i alle disse årene har hatt som et arbeidsmotto å bidra til at alle skal nå sitt potensiale.

Holdt 450 kurs

Faglærer Roger Øveråas fra matfag på Vest-Lofoten videregående skole er nominert til prisen av sine kolleger. Heller ikke fra dem mangler det på godord.
«Roger har de siste 17 årene vært ansatt i instruktørkorpset i Nordland Fylkeskommune. Her har han hatt ansvaret for å kjøre instruktør- og faglig lederkurs for private og offentlige bedrifter som har lærlinger og lærekandidater. Området han har dekket er hele nordfylket og Salten.
Han har i disse årene hatt ca 450 kurs. Han har i tillegg vært på samtlige videregående skoler i Nordland og kurset yrkesfaglærere i metodebruk for faget YFF ( yrkesfaglig fordypning). Han er i perioder av året på reise» hele tiden». Han holder kurs på ca 10 forskjellige steder i fylket. Han har i den tiden han har jobbet med kurs ikke avlyst et eneste kurs som jeg vet på grunn av sykdom eller andre ting ( unntatt da Norge var nedstengt grunnet Covid).

Kunnskapsrik og motiverende

"Tilbakemeldingene på Roger fra kursdeltagerne er at han er godt forberedt til kursene, er kunnskapsrik og motiverende, engasjert, morsom og ydmyk når han kjører kurs. Han viser også et brennende engasjement for fagopplæring og forteller ofte på kursene for en viktig jobb instruktørene og faglige lederne gjør ute i små og store bedrifter for å få frem «neste» fagarbeider. Roger opptrer på en slik måte at han får deltagerne til å forstå hvor viktige de er for å kunne utdanne gode og reflekterte fagarbeidere.

I tillegg til dette har han vært faglærer innenfor RM i flere tiår, hvor han utøver stor respekt. Det er ikke få kokker og servitører som har startet sine første faglige skritt under Roger sin trygge ledelse og veiledning. Han viser stor integritet som lærer og krever mye av elevene i forhold til gode holdninger når de skal representere skolen ute i offentlige og private bedrifter. Roger har også vært med i internasjonale prosjekter som lærer og også fått elever ut i Yff-perioder i blant annet Italia og Østerrike.
Roger har og vært opptatt av elever som av forskjellige grunner ikke klarer å oppnå full fagkompetanse, altså fagbrev. Her har Roger vært med å fått disse elevene ut som lærekandidater i lokalmiljøet til de «rette» folkene med de rette holdningene for å ta imot lærekandidater.

Roger var også engasjert i kokke lauget i flere år hvor han høstet stor respekt, og hvor han var formann i en 4 – års periode, og hvor han i den tiden ble kåret til  årets formann bland samtlige kokkelaug i Norge.» heter det i begrunnelsen

-Takk for at dere har hatt trua på meg

-Det er stort å få denne prisen. Jeg vil takke til alle i fylkesadministrasjonen og alle kolleger som har hatt tro på meg og det vi har jobbet med. Jeg vil også takke alle engasjerte og flinke kursdeltakere jeg har truffet gjennom årene, som brenner for god fagopplæring, sa Øverås i sin takketale.

Fagopplæringsprisen

Opplæringsprisen deles ut hvert år av Yrkesopplæringsnemnda i Nordland. Den går til en bedrift, lokal forening, videregående skole, person eller andre som har utmerket seg i arbeidet for å fremme fagopplæring i arbeidslivet.

I statuttene for prisen er det bestemt at det blant annet skal legges vekt på opplæringens mål og innhold, samarbeidet mellom bedrift, skole og andre utdanningsinstitusjoner.