Cookie Consent by TermsFeed romindustrien skyter fart - Nordland fylkeskommune

OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

Romindustrien i nord skyter fart

–  Romhavnen i Andøy er en helt unik. Nordland fylkeskommune ønsker å legge til rette for utvikling av  flere bedrifter til romfartsnæringen i regionen vår, sa fylkesråd Bjørn Larsen som i dag deltok på den offisielle åpningen av European Space Agency Business Incubation Center (ESA BIC) Norway 2.0.

To kvinner og en mann klipper ei snor. Foto. - Klikk for stort bildeFylkesråd for næring i Nordland Bjørn Larsen klippet snora sammen med fylkesrådsleder Anette Marie Solli og fylkesråd for næring, idrett, mangfold og folkehelse Ida Lindtveit Røse fra Akershus fylkeskommune, som også har bidratt økonomisk til ESA BIC.

Fylkesrådet har bevilget 11 millioner kroner til arbeid med ESA BIC i regionen for de neste fire årene (2024-2027).  

Økonomisk støtte og nettverk

Selskaper som får opptak i ESA BIC får økonomisk støtte, samt tilgang på rådgivning og nettverk, noe som vil sette dem i en posisjon for vekst. Andøya Spaceport setter oss i en unik situasjon siden vi er eneste aktøren i hele Europa som kan skyte opp satellitter i jordbane. Fylkeskommunens midler skal bidra til å bygge verdikjeder på Andøy og i resten av Nordland. Gjennom Kunnskapsparken Bodø skal vi finne de femten beste bedriftene som vi tror vil kunne kan ta del i romfartsindustrien i Nordland, og som vil kunne styrke verdikjeden og skape nye arbeidsplasser i denne næringen, sier Larsen.

Høye ambisjoner

ESA BIC-programmet kan gi Norge en halv milliard i årlig omsetning innen få år. 

– Vi har høye ambisjoner for ESA BIC-programmet. Vårt estimat er at programmet vil involvere 40 oppstartsbedrifter og skape 450 arbeidsplasser rundt om i hele landet. Internasjonalt forventes romindustrien ifølge Euroconsult å vokse med skyhøye 65 % frem mot 2031, sier Jo Bjørnstad, som er leder i ESA BIC Norway.