Cookie Consent by TermsFeed begeistring for mat fra Nord - Nordland fylkeskommune

OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

Skaper nye markeder for mat fra Nord på Grüne Woche i Berlin

Landbruks- og matminister Geir Pollestad åpnet i dag den norske standen på Grüne Woche, verdens største matmesse i Berlin. På årets utstilling er 33 ulike produsenter og bedrifter innen mat og reiseliv fra Nord-Norge til stede, deriblant 11 fra Nordland.

Smilende jente forbereder mat i kokkeklaær. Mann i kokkeklaær i bakgrunnen. Foto. - Klikk for stort bildeLærling Ida Andersson fra Brønnøysund vgs. er blant de som tryller frem nydelige retter fra det nordnorske kulinariske skattekamret på messa i Berlin. HAnne Sofie Olette Trager

I forkant av åpningen hadde ett knippe nordlendinger reist nedover for å rigge standen sånn at den er klar når over 400.000 tyskere gjester messen i løpet av de ti dagene messen pågår. Det ble vasket, snekret og forberedt matretter for å få alt på stell til den store åpningen i formiddag.
–Det var stor stas å få ministeren på besøk på standen, og han ble veldig begeistret for hva vi kunne by på fra nord, sier Hanne-Sofie Trager, prosjektleder for den Nord-Norske delegasjonen.

I næringslivsdelegasjonen som følger statsråden til Berlin hadde Pollestad med seg John Anders Lifjell fra ARV – Arctic Rein og Vilt i Rana. Sammen med en rekke andre representanter fra organisasjons- og næringsliv skal han være med å belyse og diskutere utfordringer knyttet til hvordan næringsutvikling basert på landbrukets og reindriftas ressurser, kan bygge gode lokalsamfunn, skape arbeidsplasser og øke verdiskapinga i hele landet. Det samme gjelder utviklingen av sterke mat- og reiselivsregioner. Temaet treffer to innsatsområder i Matnasjonen Noreg; Skape grunnlag for vekst og verdiskaping i heile landet og Innovasjon og mangfold.
–Det er ekstra artig at en solid og dyktig utøver fra videreforedling på reinkjøtt blir plukket ut av ministeren til denne oppgaven, sier Trager. 

- Vi har også med oss to tidligere elever fra Brønnøysund Videregående skole som en del av kokketeamet. De var med å vinne Ungt Entreprenørskapsprisen i fylkesfinalen i kategorien «Jord, fjord, bord». Det er viktig å ha med ungdommen på laget. Det er de som er framtida.
 
Tema for årets messe er matskatter i samisk kultur med fokus på reinsdyrkjøtt. Dette medfører at reinsdyrkjøtt også står sentralt i Arktisk Roadshow som er et sidearrangement den 25.januar i regi av Nordnorsk Kompetansesenter MAT. Tiltaket er en del av «Feeding Europe» - et hovedområde i Bodø 2024, Europeisk kulturhovedstadprosjektet. 

Bedriftene som er med fra Nordland er: Inga Sami siida - Sortland,, Saltfjellet Sami Adventure, Strandli gård,  Åland går - Leknes,
Tørrfisk fra Lofoten/John Greger AS - Røst, Beiarlefse - Beiarn, Northern Company,  Stavsmarken gård - Vega, Tranøy Fyr- Tranøy, Utværet Lånan - Vega.

Flere mennesker som står på hver sin side av et bord og diskuterer. Tørrfisk  ligger på bordet. Foto. - Klikk for stort bildeMat og landbruksminister Geir Pollestad får en grundig innføring i 1000 år lang eksport-tradisjon av tørrfisk fra Lofoten fra Olaf Johan Pettersen. Hanne Sofie Olette Trager