Cookie Consent by TermsFeed Via Querinissima – en kulturell reiserute mellom Røst og Venezia - Nordland fylkeskommune

OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

Via Querinissima – en kulturell reiserute mellom Røst og Venezia

Fylkesordfører i Nordland, Karianne Bøkestad Andreassen og ordfører i Røst kommune, Elisabeth K. Mikalsen. - Klikk for stort bildeFylkesordfører i Nordland, Karianne Bøkestad Andreassen og ordfører i Røst kommune, Elisabeth K. Mikalsen. Stefano C Francesco Maria Agnoletto Et snart seks hundre år gammelt forlis knytter Røst og Venezia sammen. Nå skal det lages en offisiell europeisk kulturforbindelse mellom regionene, Via Querinissima.

Denne artikkelen er over 1 år gammel og kan innehold utdatert informasjon

Via Querinissima er navnet på den kulturelle reiseruten mellom Veneto-regionen i Italia, og Røst i Nordland, som også inkluderer Västra Götaland i Sverige og Heraklion i Hellas.

– Forliset der Pietro Querini på mirakuløst vis berget seg på land på Røst, er en dramatisk historie som den dag i dag knytter oss tett sammen med Veneto-regionen, forklarer fylkesordfører Karianne Bøkestad Andreassen som nylig var med på den offisielle stiftelsen av den internasjonale samarbeidsorganisasjonen, Via Querinissima.

Unik kulturrute

Sammen med presidenten for Venetorådet Roberto Ciambetti er fylkesordfører Andreassen klar på at man ønsker å  bygge opp en kulturrute mellom de to samarbeidsregionene. Og nå skal fylkestoppene søke til Europarådet om at Via Querinissima blir en Cultural Route of the Council of Europe.

– Det handler ikke bare om en ekstraordinær felles historie. En slik kulturrute vil gi store muligheter for kulturelt og økonomisk samarbeid, universitetsforskning, turisme, og et felles engasjement for bærekraftig utvikling, underbygger fylkesordfører Andreassen.

Kultur forener

I dag er det kun 45 godkjente europeiske kulturruter. Ordningen kan sammenliknes med FNs godkjenning som gir et sted verdensarvstatus. Andreassen understreket at kultur forener mennesker langt utover landegrensene. Nå vil hun knytte Nordland og Venezia tettere sammen.

– Dette er også grunnen til at vi anser Via Querinissima som en viktig europeisk kulturell reiserute, og håper Europarådets vil prioritere dette prosjektet. Dette er en status som vil være varig, og som vil gi reiseliv og næringsliv en bra merkevare å bygge varer og tjenester rundt, påpeker Andreassen.

Tilbake til framtiden

I arbeidet for å nå opp med prosjektet i EU-systemet, er Via Querinissima formelt stiftet med både Veneto-regionen,  Nordland fylkeskommune, Røst kommune og deres vennskapskommune Sandrigo, som offisielle partnere.

– Vi skal lage en kulturreise som gjenspeiler veien den venetianske adelsmannen Pietro Querini reiste. Han forlot sine eiendeler på Kreta på en reise som skulle gå til Flandern i 1431, men endte som kjent i stedet i et forlis utenfor Røst. Ufattelig flaks gjorde at han ble reddet, og koplingen mellom Røst og Veneto oppsto, forklarer fylkesordfører Andreassen.

Bodø 2024

Fylkesordføreren er opptatt av å styrke dialogen og samarbeidet med Veneto, og vil sammen med flere andre partnere sende søknad til Europarådet. Hun håper på full støtte for et kulturprosjekt som passer godt inn i programmet knyttet til Bodø 2024 som Europeisk kulturhovedstad.

– Dette er en spennende historie, der vi mener vi kan trekke linjene også inn i framtiden. Dette er et prosjekt med stort potensial, og som vi vil høre mye om framover, avslutter fylkesordfører Karianne Bøkestad Andreassen

 

Dette er Via Querinissima:

En moderne kulturrute basert på historien om Pietro Querini. Målet er å få Via Querinissima anerkjent som en  kulturvei for Europarådet, med permanent status lik 45 andre kulturruter i Europa.

Venetoregionen i Italia og Nordland er de to hovedpartnerne i prosjektet. Västra Götaland i Sverige og Cadiz i Spania har også sluttet seg til kulturstien Via Querinissima. Ruten skal gå fra Venezia til Røst, og vil knytte til enda flere land, regioner og andre partnere sammen i et strukturelt nettverk for grenseoverskridende samarbeid. Det være seg innen kunst, kultur, industri, utdanning og reiseliv.

Via Querinissima skal være et verktøy for å synliggjøre og finansiere de mange aktivitetene og arrangementene som allerede gjennomføres av partnerne. For Nordland betyr det å ha et "europeisk rom" hvor man kan vise muligheter, aktiviteter, arrangementer som allerede finnes i Nordland. I tillegg til å skape nye aktiviteter og arrangementer som gjør Nordland enda mer attraktivt.