Cookie Consent by TermsFeed matmerking ppå restaurant - Nordland fylkeskommune

OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

Vil innføre matmerking på restauranter

Kokker i full sving på Kvitnes gård på Sortland.. - Klikk for stort bildeKokker i full sving på Kvitnes gård på Sortlamd Thor-Wiggo Skille

Nordland Senterparti vil gjøre det enklere for restaurantgjester å velge norsk mat.  De vil be regjeringen sette i gang et arbeid med å innføre merkeplikt av opprinnelsesland på kjøtt, meieriprodukter og egg også på restauranter og kantiner.

Denne artikkelen er over 1 år gammel og kan innehold utdatert informasjon

- Grunnene for å spise norsk mat er mange, og det er mange som ønsker å bruke sin forbrukermakt til å støtte det norske landbruket, som bidrar til arbeidsplasser og levende bygder. Dette kan være en unødvendig komplisert oppgave på grunn av manglende merking av mat, og spesielt dersom man velger å spise på restaurant eller i kantine, har man ingen måte å vite hvor maten kommer fra, sier fylkestingsrepresentant Anette Amalie Åbodsvik Bang (Sp). Hun vil ha resten av fylkestinget med seg på en uttalelse om merkeplikt på restauranter og kantiner.

Sikrer arbeidsplasser

Anette Amalie Åbodsvik Bang (Sp) - Klikk for stort bildeAnette Amalie Åbodsvik Bang (Sp) Thor-Wiggo Skille

Bang minner om den viktige samfunnsrollen landbruket har i Norge.

- Det norske landbruket er en viktig bærebjelke i samfunnet vårt, og i Nordland. Mange av våre arbeidsplasser kommer enten direkte eller indirekte fra landbruket, og den norske landbruksmodellen med både små og store bruk spredt rundt i landet vårt er viktig for å sikre matberedskapen her til lands.

- Samtidig bidrar beiting og slått med å ivareta det biologiske mangfoldet, og det er lavere klimagassutslipp fra storfeproduksjonen i Norge sammenlignet med resten av verden.

Sunn mat i verdensklasse

-Friske dyr er en nødvendighet for å produsere kvalitetsmat, og de norske bøndene produserer kvalitetsmat i verdensklasse. I Norge stilles det høye krav når det kommer til dyrevelferd, og her til lands ligger vi altså helt i verdenstoppen når det kommer til både dyrevelferd og dyrehelse.

-Bøndene må holde seg til strenge restriksjoner når det kommer til medisinering av dyr, og vi har et lavt forbruk av sprøytemidler. Summen av alt dette er at du som forbruker får god mat som du kan spise med god samvittighet, uten å være redd for blant annet antibiotikaresistens, som er begynt å gjøre seg gjeldende som vår neste pandemi.