Cookie Consent by TermsFeed Vil lage kulturreise mellom Røst og Venezia - Nordland fylkeskommune

OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

Vil lage kulturreise mellom Røst og Venezia

Fylkesråd Christian Torset og presidenten for Venetorådet Roberto Ciambetti - Klikk for stort bildeFylkesråd Christian Torset og presidenten for Venetorådet Roberto Ciambetti Nordland fylkeskommune Et snart seks hundre år gammelt forlis knytter Røst og Venezia sammen. Nå vil fylkesråd Christian Torset lage en offisiell europeisk kulturforbindelse mellom regionene.

Via Querinissima er navnet på den kulturelle reiseruten mellom Veneto-regionen i Italia, og Røst i Nordland.

– Forliset der Pietro Querini forliste utenfor Røst er en dramatisk historie som den dag i dag knytter oss tett sammen med Veneto-regionen, både i næringssammenheng med tørrfiskeksport, men også med kulturelle kontakter og en egen opera som konkret resultat, forklarer fylkesråd for kultur, klima og miljø, Christian Torset.

Samarbeid med Veneto

Nylig møtte fylkesråd Torset presidenten for Venetorådet Roberto Ciambetti. Begge parter er klar på at man ønsker å bygge opp en kulturreise mellom de to samarbeidsregionene. Sammen skal fylkestoppene spille inn Via Querinissima til Europarådet, som kandidatur for å bli en offisiell kulturreise, en såkalt Cultural Route of teh Council of Europe.

– Det handler ikke bare en ekstraordinær felles historie, men det er også store muligheter for kulturelt og økonomisk samarbeid, universitetsforskning, turisme, og et felles engasjement for bærekraftig utvikling, og i kampen mot klimaendringer, underbygger fylkesråd Torset.

Kultur forener

I dag er det kun 45 godkjente europeiske kulturruter. Ordningen kan sammenliknes med FNs godkjenning som gir et sted verdensarvstatus. Torset understreket at kultur forener mennesker langt utover landegrensene.Christian Torset vil knytte Nordland og Venezia tettere sammen. - Klikk for stort bildeChristian Torset vil knytte Nordland og Venezia tettere sammen. Nordland fylkeskommune  

– Dette er også grunnen til at vi anser Via Querinissima som en viktig europeisk kulturell reiserute, og håper Europarådets vil prioritere dette prosjekter. Dette er en sta påpeker Torset.

Tilbake til framtiden

I arbeidet for å nå opp med dette spennende prosjektet, er Stefano Agnoletto ansatt som prosjektleder for Via Querinissima-prosjektet i Nordland.

– Vi skal lage en kulturreise som gjenspeiler veien den venetianske adelsmannen Pietro Querini reiste. Han forlot sine eiendeler på Kreta på en reise som skulle gå til Flandern i 1431, men endte som kjent i stedet i et forlis utenfor Røst. Ufattelig flaks gjorde at han ble reddet, og koplingen mellom Røst og Veneto oppsto, forklarer Agnoletto.

Bodø 2024

Fylkesråd Christian Torset er opptatt av å styrke dialogen og samarbeidet med Veneto, og vil sammen med flere andre partnere sende søknad til Europarådet, og håper på full støtte for et kulturprosjekt som passer godt inn i programmet knyttet til Bodø 2024 som Europeisk kulturhovedstad.

– Dette er en spennende historie, der vi mener vi kan trekke linjene også inn i framtiden. Dette er et prosjekt med stort potensial, og som vi vil høre mye om framover, avslutter fylkesråd Christian Torset.

Dette er Via Querinissima:

Via Querinissima-prosjektet handler om å lage en moderne kulturrute basert på historien om Pietro Querini. Målet er å få Via Querinissima anerkjent som en kulturvei for Europarådet med status lik 45 andre kulturruter i Europa.

En "Europarådets kulturrute" er ikke et prosjekt med begrenset varighet. Etter at statusen er oppnådd, blir den permanent.

Venetoregionen i Italia og Nordland er de to hovedpartnerne i prosjektet. Västra Götaland i Sverige og Cadiz i  Spania har også sluttet seg til kulturstien Via Querinissima. Ruten skal gå fra Venezia til Røst, og vil knytte enda flere land, regioner og andre partnere sammen i et strukturelt nettverk for grenseoverskridende samarbeid. Det være seg innen kunst, kultur, industri, utdanning og reiseliv.

Via Querinissima skal være et verktøy for å forbedre, synliggjøre og finansiere de mange aktivitetene og arrangementene som allerede gjennomføres av partnerne. For Nordland betyr det å ha et "europeisk rom" hvor man kan vise de mange muligheter, aktiviteter, arrangementer osv. som allerede finnes i Nordland. Dette vil også være et verktøy for å skape nye aktiviteter og arrangementer, for å gjøre Nordland enda mer attraktivt.