Cookie Consent by TermsFeed Sikrer tilbudet selv om inntektene går ned - Nordland fylkeskommune

OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

Sikrer tilbudet selv om inntektene går ned

Det skal investeres mye i Nordland de kommende årene, og det skal kommeMann med briller, i blå dressjakke og lyseblå skjorte. Står på en grønn plen foran et tre og et uthus. - Klikk for stort bildeSvein Øien Eggesvik er forsiktig optimist. Susanne Forsland   hele fylket til gode. Den største bekymringen er likevel den synkende andelen skoleelever i videregående skole. Inntektene til skole går ned med 40 millioner kroner på tre år.

Dette er en del av trenden de senere årene, med nedgang i befolkningen i Nordland. Særlig er det andelen unge innbyggere som går ned, og det påvirker hvor mye penger fylkeskommunen får til å drive de videregående skolene. Nestleder i fylkesrådet, Svein Øien Eggesvik, er bekymra for befolkningsutviklinga, men presiserer at fylkeskommunens økonomi er trygg og god.
-Vi har jobba hardt i mange år for å ha en trygg økonomi med nok reserver, og det er reservene som gjør at vi kan fortsette å sikre nordlendingene gode skoler, gode tannklinikker og hjelp i kriser også i fremtiden, sier Eggesvik. Det er også reservene som gjør at Nordland fylkeskommune fremdeles har et visst rom til å gi støtte til næringslivsutvikling og prosjekter som gjør at vi kan bo og leve godt i Nordland i mange år fremover, ifølge Eggesvik.

Reservene gjør også at det nå kan settes av flere hundre millioner kroner til investeringer over hele Nordland i årene som kommer, sier han.
Landevei ved sjøen,  i bratt fjellterreng. - Klikk for stort bildeVi har stort etterslep på fylkesveg i Nordland. -Det er behov for store investeringer særlig på fylkesveg og på skoler. Der må det komme større satsinger, påpeker nestlederen i fylkesrådet. Det er likevel ikke til å stikke under stol at de økonomiske rammene i Norge har blitt trangere de siste årene, og at økonomien kommer til å legge begrensninger for den offentlige pengebruken, mener Eggesvik.
-Vi har dessverre ikke penger til å forskuttere det grønne skiftet, med nye og miljøvennlige hurtigbåter og ferjer før de gamle er ute av drift, for det ville ha gått utover investeringer i de videregående skolene. Vi ønsker også å bruke mer penger på veg og vedlikehold, men det må prioriteres tøft økonomisk også i årene som kommer, sier Eggesvik, som mener at dette er den nye hverdagen.

Likevel er det noen områder han nekter å fravike, som det skal være penger til uansett.
-Det skal være mulig å bo, leve og jobbe over hele Nordland. Derfor ønsker vi å sikre at det skal gis et moderne videregående skoletilbud på alle stedene der vi har tilbud i dag. Vi har også en læreplassgaranti som skal oppfylles, vi skal legge til rette for næringsutvikling over hele fylket. Vi skal også jobbe hardt for et vei- og kollektivtilbud som gjør det mulig å pendle innenfor arbeidsmarkedsregionene vi har i Nordland, og frakte eksportvarer. Så lenge jeg er politiker, så kommer jeg til å kjempe knallhardt for at hele fylket vårt skal tas i bruk, avslutter han.

Perspektivmeldingen skal opp til behandling i fylkestinget i midten av juni. (PDF, 691 kB)  (PDF, 691 kB)