Cookie Consent by TermsFeed Kapittel 5: Levende lokalsamfunn - Nordland fylkeskommune

OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

POLITISK PLATTFORM 2023-2027

5 Kapittel 5: Levende lokalsamfunn

Fylkesrådet skal ta et større ansvar for kreative grep som bidrar til bolyst, blilyst og rekruttering av folk og kompetanse til Nordland. Uten folk, arbeidstakere og gründere som ønsker å bo i fylket vårt hjelper det lite med mange nye arbeidsplasser. Vi vil bidra til at alle kommuner og regioner i Nordland får vist frem hva de kan tilby til befolkningen og tilflyttere. Samtidig skal fylkesrådet ta et overordnet ansvar for å markedsføre Nordland nasjonalt og internasjonalt.

Kultur, både som uttrykk og opplevelse, er noe nordlendingen er opptatt av. Kulturfeltet gir noe å leve for, ikke bare noe å leve av. Å bygge et sterkt kulturfylke

handler om å la kulturlivet utfolde seg, til glede for befolkningen. Det skal finnes solide kulturarenaer der folk bor i Nordland. Skal vi ha et samfunn bestående av rause fellesskap tuftet på toleranse og ytringsfrihet trenger vi levende kunst -og kulturmiljøer i både distrikter og byer i hele Nordland.

Nordland skal være et mangfoldig og inkluderende samfunn der skaperkraft, kreativitet og kunst har en sterk egenverdi og bidrar til nye perspektiver, lokal bærekraft, tilhørighet og livskvalitet.

Kulturarven og språket former oss både som enkeltmennesker og som fellesskap. Vi vil ha sterke kulturinstitusjoner og et fritt kulturfelt som blomstrer. Det vil gi oss et mangfoldig tilbud med mange forskjellige ytringer. Enten vi går på festival, teater, bibliotek eller museum. Kulturinstitusjoner er til for alle. Vi vil sikre bredde og mangfold i kulturtilbudet.

Det må finnes inspirerende museer som tar sitt samfunnsansvar på alvor, som bevarer og formidlerhistorier. Som sier noe om hvem vi har vært –og dermed også noe om hvem vi er nå. For å bygge identitet og trygghet på hvem vi er, så må vi vite hvem vi har var. Dette for å peke retning videre, til hvem vi skal bli, som fremtidens nordlendinger. Stolthet og trygghet, gjennom kunnskap om oss selv.

Kultur- og fritidstilbud bidrar til at vi føler tilhørighet og stolthet, og er en viktig del av vår identitet. Kultur, frivillighet og idretten skaper glede, glød og engasjement og bidrar til å løse viktige samfunnsoppgaver som integrering, gode oppvekstmiljøer og folkehelse. Vi må sørge for et godt kultur- og fritidstilbud for alle aldersgrupper. Vi skal løfte frem frivilligheten som en viktig arena for inkludering og som selve bærebjelken i levende lokalsamfunn.

Fylkesrådet vil i samarbeid med regionrådene og kommunene etablere et prosjekt for å skape tilflytting, samt markedsføre mulighetene i fylket vårt mot mulige tilflyttere.

Fylkesrådet ønsker at det skal stilles strengere krav til Innovasjon Norge og SIVA om synlighet og aktivitet i hele fylket.

Nordland må være et nytenkende fylke og ha gode medvirkningsrutiner slik at innbyggere i alle aldre og med ulike forutsetninger føler seg sett og hørt. Vi skal sørge for et levende demokrati der også politikken som føres på fylket skal være engasjerende for våre innbyggere.

Fylkeskommunen skal bidra til deltakelse blant unge i valg, blant annet gjennom tilrettelegging for at unge politikere kan delta i skolevalgene.

Nordland er i en særstilling i forhold til samisk kultur og språk med mange ulike samiske språk. Nordlandfylkeskommune skal samarbeide aktivt med nasjonale og lokale aktører for at bredden i samisk samfunnsutvikling blir godt ivaretatt.

Fylkesrådet vil

  • Se på kreative tiltaksom kan bidra til befolkningsvekst i Nordland og Nord- Norge i samarbeid med kommuner og regionråd.
  • Sørge for at skoler og andre offentlige bygg skal være tilgjengelige for idrett, kultur og frivillighet - både på hverdager og i helgene.
  • Bidra til gode og stabile støtteordninger til kulturarrangement i fylket og vurdere å opprette et eget arrangementsfond for kultur- og idrettsarrangement i Nordland.
  • Samarbeide med kommunene om gode kulturskoletilbud i hele fylket.
  • Bidra til at Nordland sin kultur og historie blir bevart og videreformidlet. Blant annet gjennom museum, ulike besøkssenter og andre besøksarenaer, samt finansiering gjennom regionale kulturfond.
  • Styrke de fylkeskommunale bibliotekene som møteplass, kulturarena og synliggjøre de digitale utlånsmulighetene.
  • Beholde og videreutvikle UKM, den kulturelle skolesekken, den kulturelle spaserstokken, sceneinstruktørordningen og distriktsmusikerordningen.
  • Etablere kulturtransportordning for unge og eldre på permanent basis.
    Jobbe for at Bodø som europeisk kulturhovedstad i 2024 skal gi varige kulturelle ringvirkninger over hele Nordland.
  • Ta en gjennomgang av fylkeskommunale tilskuddsordninger, slik at en kan redusere tilskuddt il ikke-lovpålagte oppgaver og at tilskudd til kultur og idrett for barn og unge prioriteres.
  • Koordinere og sørge for at arbeidet med de samiske språkene og kulturen blir godt ivaretatt på tvers av fylkesgrensene.
  • Være en pådriver for opprettelsen av et Nasjonalt Ungdomsråd i Norge.
  • Påvirke statligetablering av vedlikeholdsfond for å sette i stand verneverdige og fredede kulturbygg og fartøyvern.