Cookie Consent by TermsFeed European Ocean Days 2024, 4.-8. mars - Nordland fylkeskommune

OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

European Ocean Days 2024, 4.-8. mars

Faggruppe for klima og miljø deltok på tidenes første European Ocean Days 2024 i Brussel. Konferansen var arrangert over en uke med arrangementer knyttet til Europeiske maritime temaer: EU Mission Ocean and Waters, fremtidige perspektiver for Europas hav, blå innovasjon og investeringsmuligheter, samt kunnskap om havet. 

Panel med foredragsholdere som har ansvar for å implementere klimanøytrale og sirkulære løsninger fra Missions fyrtårnsrepresentanter. EU Mission "Restore our Oceans and Waters" stimulerer til regionalt engasjement og samarbeid gjennom såkalte områdebaserte "fyrtårn". Mia Hegstad-Pettersen

EU Mission Ocean and Waters handler om å beskytte og gjenopprette marine og ferskvannsøkosystemer og biologisk mangfold, øke kystens motstandskraft, eliminere forurensning og gjøre den blå økonomien klimanøytral og sirkulær. Gjennom uken ble det presentert en oversikt over ulike prosjekter og innovative løsninger som oppdraget har stimulert til, samt reflektert over fremtidige prioriteringer for Europas hav. Diskusjonene inkluderte ikke bare politiske behov, men også globale drivere, økonomiske, teknologiske og sosiale transformasjoner som skjer i og utenfor Europa.

 

 

 

 

 

En rekke prosjekter ble også presentert med en utstilling av plakater. EU Mission "Restoure our Oceans and Waters" har stimulert til 493 aksjoner eller prosjekter i Europa. Mia Hegstad-Pettersen

Konferansen var også et møtepunkt for samarbeid, og en stor brøkdel av deltakerne besto av forskere, gründere og investorer fra land som Finland, Spania, Hellas, Frankrike, Kroatia og Tyskland med flere. Norge er med å finansiere felles prosjekter, og deler kunnskap og resultater. Begrepene synergi og tålmodighet gikk igjen, i tillegg ble det fremhevet at man må invitere «den vanlige innbygger» med inn i diskusjonen, spesielt kystfolket. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

På konferansen ble det også utstilt ulike teknologier som skal bidra til å løse utfordringene i havet. Her ser vi en "Maelstrom seabed cleaning platform" - en robot som kan identifisere og rydde opp søppel på havbunnen. Mia Hegstad-Pettersen

Klimaendringer ble diskutert som den overordnede trusselen for de marine økosystemene, da klimaendringene forstyrrer alt vi gjør samtidig som man ikke kan forutse alle mulige konsekvenser. Hovedingrediensen til suksess ble stemt over av de rundt 200 deltakerne i en poll, og resultatet var at lokale og regionale myndigheter må være med på laget.