Cookie Consent by TermsFeed Får bildelingstjeneste langs Helgelandskysten - Nordland fylkeskommune

OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

Får bildelingstjeneste langs Helgelandskysten

Klimavennlig transport i distriktene er utfordrende med tanke på både avstander og bosettingsmønster. Nå igangsettes prosjektet «Grønn biltransport på Helgelandskysten».  

To menn og en smilende dame stående ved en knallgrønn bil. Rødt bygg i bakgrunnen - Klikk for stort bildeAnders, Steinar og Julie-Anne i Kystinkubatoren Inge Karoliussen

 

-De som bor i distriktene, bør også ha muligheten til å reise på en bærekraftig måte uten at det skal gå utover reisetiden. Derfor er det viktig at vi utforsker alternative og fleksible transportløsninger sier Arne Ivar Mikalsen, fylkesråd for samfunn, kultur og miljø.  

Smilende mann i dress. Grafittivegg i bakgrunnen. Foto - Klikk for stort bildeArne Ivar Mikalsen

Bilene skal plasseres strategisk for å kunne kombineres med kollektivtrafikk, sykkel og gange. Og vil være el- eller hybridbiler. 

-En gjennomsnittsbil i Norge i dag står parkert i 96% av tiden, og er med andre ord en ressurs som kan benyttes bedre. En bildeleordning gjør det mulig å bruke bil uten å eie bilen selv, og vil kunne erstatte opptil 15 privatbiler sier Mikalsen.  

Allerede testet i Stokkvågen 

I 2022 og 2023 ble det gjennomført et prøveprosjekt med bildedeling i Stokkvågen.  Prosjektet gjorde det mulig for folk fra Lurøy og Træna og reise fra øyene med båt og videre i delingsbil. De som har brukt ordningen har gitt en gjennomsnittlig score på 4,64 av 5 mulige om sin tilfredshet om tjenesten. 

 -Tilbakemeldingene så langt har vært veldig gode, så vi har god tro på at dette vil bli et godt tilbud langs Helgelandskysten. Dette er et prosjekt med stor overføringsverdi også for andre regioner i Nordland og i Norge med lignende infrastruktur og demografi sier fylkesråden.  

Les saksdokumentet her