Planfaglig veiledning
Fylkeskommunens planfaglige veiledning har fokus på plansystemets rammer og verktøy, og handlingsrommet som ligger i plan- og bygningsloven slik det blant annet kommer til uttrykk i lovkommentaren.
Den nasjonale nettsiden planlegging.no tilbyr veiledning til plandelen, lenker til nyttige resurser og innføring til plansystemet. Distriktssenteret har tillegg lagt til rette for utformingen av nettsiden enkelplanlegging.no tilpasset små kommuner.
Aktuelle planfaglige spørsmål og problemstillinger
Med bakgrunn i sin erfaring med planfaglig veiledning i Nordland har fylkeskommunen samlet noen aktuelle planfaglige spørsmål og problemstillinger.
Når referat fra oppstartsmøtet følger saken, vil fylkeskommunen raskt kunne sette seg inn dialogen mellom kommunen og tiltakshaver. Dette gir også grunnlag for fylkeskommunen å se hvordan kommunen har vurdert tiltaket opp mot forskrift om konsekvensutredning, spørsmål om dispensasjon og andre planfaglige spørsmål.
Hvorfor er det viktig at det er god sammenheng mellom plankart og planbestemmelser, og hvordan får vi det til?
Planbestemmelser er med på å sette juridiske rammer for arealformålene på plankartet. Gjennom planbestemmelsene kan kommunen også presisere hvilke arealer som skal ha offentlig eierform.
Ifølge Nasjonal produktspesifikasjon for arealplan og digitalt planregister (NPAD), Del 1 Spesifikasjon for plankart (avsnitt 1.5.5 Eierform), skal eierform presiseres entydig både i plankart og i bestemmelser for at plandokumentene skal oppfylle sin funksjon som juridiske dokumenter.
Regionale interesser i Nordland kommer til uttrykk i regionale planer utarbeidet etter plan- og bygningsloven, herunder fylkesplan for Nordland med arealpolitiske retningslinjer. Fylkeskommunen kan utøve myndighet gjennom å fremme innsigelser til kommunale planer i de tilfeller dette vurderes å være i strid med nasjonale og/ eller regionale interesser.
Regional planstrategi for Nordland 2021-2024, Regional transportplan for Nordland og regionale strategier setter føringer for utviklingen av Nordlandsamfunnet.
En gjennomgående utfordring i plansaker som utløser utredningsplikt jf forskrift om konsekvensutredning, er å utforme et planprogram som på en tydelig måte viser hvilke tema som skal utredes og hvordan medvirkning skal gjennomføres.
Fylkeskommunen vil i disse sammenhengen ofte vise til forskriftens § 21 som oppsummerer utredningstema som skal vurderes, og be kommunen om å ta aktiv stilling til hvilke tema som er relevante i den enkelte plansaken. Veileder for konsekvensutredning for planer etter plan- og bygningsloven (2021)
Miljødirektoratet har også utarbeidet veileder for konsekvensutredninger for klima og miljø som kan legges til grunn for arbeidet. M-1941 Konsekvensutredninger for klima og miljø
Sammen med Statsforvalteren i Nordland, jobber fylkeskommunen med å holde oppdatert kartgrunnlag. Nordlandsatlas er et viktig verktøy som samler ulike temakart for Nordlandskommunene, typiske og sjeldne landskap, og friluftslivskartlegginger. Nordlandsatlas finner du her
Fylkeskommunen ber kommunene om å legge inn vedtatte og foreslåtte arealplaner. Dette gir bedre oversikt over arealforvaltningen for både publikum og høringsparter.
For kommuner med liten grad av utbyggingspress, kan det fremstå som unødvendig å utrede og sette av særskilte arealer for eksempelvis boligbygging, og i stedet tillate spredt boligbygging gjennom dispensasjon fra LNF-formålet. Dette vil imidlertid gå på bekostning av den helhetlige planleggingen som bygger på lovpålagte prosesser hvor interesser og hensyn er vurdert i en helhetlig sammenheng.
Når fylkeskommunen får søknader om dispensasjon på høring, er det viktig at kommunen legger ved sin vurdering av søknaden i tråd med § 19-2. Lovkommentaren til plan- og bygningsloven (2021) - Kapittel 19 Dispensasjon
For noen år tilbake utarbeidet fylkeskommunen og statsforvalteren et informasjonsskriv om dispensasjoner etter plan- og bygningsloven vedtatt 2008. Informasjon om behandling av dispensasjoner etter plan- og bygningsloven
Tema og interesser i planleggingen
I tillegg til planfaglig veiledning, bistår fylkeskommunen bistår kommunene med råd og anbefalinger knyttet til tema, satsningsområder og politikkområder på bakgrunn av nasjonal og regional politikk, lover og forskrifter, samt forskning og kunnskap på området.
Aktuelle tema og interesser i Nordland
I 2022 ble det utarbeidet en ny veileder for planlegging av fritidsboliger. Denne veilederen gir en oversikt over nasjonale føringer og hensyn som skal sikre en mer bærekraftig lokalisering, utbygging og bruk av fritidsboliger, og hvordan dette kan inngå i kommunale og regionale planer. Veilederen "Rettleiar om planlegging av fritidsbustader" finner du her
Hvordan styre tilrettelegging for fritidsboliger er dessuten omtalt i veileder for planlegging for spredt bolig-, fritids- og næringsbebyggelse i landbruks-, natur-, frilufts- og reindriftsområder (LNFR-områder). Veileder for planlegging i LNFR-områder finner du her.
I Nordland har etablering av datasentre vært en utfordring for flere kommuner. Kommunal og distriktsdepartementet har i 2023 utarbeidet en veileder med tips og råd i møte med aktører som ønsker å etablere et datasenter. Veilederen om etablering av datasentre finner du her.
Nordland fylkeskommune er opptatt av at kommunene i Nordland skal legge opp til en arealforvaltning med tanke på å sikre god miljøtilstand i sjøer, elver, grunnvann og kystvann. Fylkeskommunen har ansvar for faglig veiledning som del av forvaltningsansvaret i henhold til Forskrift om rammer for vannforvaltningen, og som bør legges til grunn for kommunenes planlegging.
Vannmiljøet kan på mange ulike måter inngå som tema i arealplanlegging. Det kan være i forbindelse med direkte inngrep som utfyllingsprosjekter i sjø, men også ved tilrettelegging for nye boligområder, hvor avløpsforhold og overvannshåndtering kan utgjøre aktuelle temaer. Utgangspunktet i all planlegging må være å sikre at hensynet til vannmiljøet er tilstrekkelig vurdert og ivaretatt.
Les mer om helhetlig vannforvaltning i planleggingen
Fylkeskommunens regionale planbestemmelse for kjøpesenteretablering "gikk ut på dato" 23. februar 2023. Rammene for tilrettelegging av handel og service ligger per i dag i statlige retningslinjer for samordnet bolig, areal og transportplanlegging.
Kommunal- og distriktsdepartementet har startet arbeidet med å fornye statlige retningslinjer. I 2022 ble det utarbeidet en evaluering av gjeldene statlige planretningslinjer for samordnet bolig-, areal- og transportplanlegging. Evalueringen legger hovedvekten på hvordan retningslinjene fungerer som prosessuelt verktøy i plansystemet. Les evalueringen av statlige planretningslinjer for samordnet bolig-, areal- og transportplanlegging
Departementet har videre fått utarbeidet en utredning av hvordan lokalisering av handel og service kan styres gjennom planlegging etter plan- og bygningsloven på kommunalt og fylkeskommunalt nivå. Bakgrunnen er utviklingen innen handelsnæringen som gjøre det krevende å anvende dagens føringer for planleggingen. Les utredningen om lokalisering av handel og service
Fylkeskommunen har et ansvar for behandling av søknader om konsesjon til havbruk og akvakultur. Akvakultur - Nordland fylkeskommune (nfk.no)
Fylkeskommunen erfarer at dette er et utfordrende område for kommunene. Det er derfor viktig at kommunene tar kontakt med fylkeskommunens fagavdeling tidlig i planprosessen.
Et fireårig forskningsprosjekt har sett på problemstillinger knyttet til integrert kystsoneforvaltning gjennom kommunal og regional planlegging etter plan- og bygningsloven, og forvaltning etter sektorlovverket. Boken "Integrert kystsoneforvaltning" (red. Hauge og Stokke, 2021) har åpen tilgang og kan leses her: Integrert kystsoneforvaltning | Bøker (idunn.no)
Plan- og bygningsloven omfatter ikke bare landområdene, men også vassdrag og sjøområder ut til én nautisk mil utenfor grunnlinjene. Fylkesplan for Nordland (2013-2025) angir arealpolitiske retningslinjer av betydning for planlegging i sjø (kapittel 8.5): Arealpolitikk for Nordland
I 2018 utarbeidet fylkeskommunen en veileder i samarbeid med statsforvalter og representanter fra tre kommuner; Hadsel, Vågan, Brønnøy og Steigen. Eksemplene er hentet fra arbeidet Steigen kommune gjorde i forbindelse med revidering av kommuneplanens arealdel. Veileder for funksjonell strandsone og byggegrense i 100-metersbeltet
Kulturmiljøverdier skal hensyntas i planleggingen av utbyggingstiltak. Når det gjelder by- og tettstedsutviklingen har Riksantikvaren utarbeidet en byutviklingsstrategi som gir føringer for hvordan kulturmiljø skal/ bør ivaretas. Riksantikvarens bystrategi
Kartlegging av kulturmiljø vil også være et viktig grunnlag i utarbeidingen av risiko- og sårbarhetsanalyser (ROS).
Nordland fylkeskommune har vedtatt en revidert rammeplan for avkjørsler og byggegrense langs fylkesveg i Nordland der fylkesvegen er differensiert i ulike holdningsklasser. Fv. 82 har holdningsklasse «streng» på denne strekningen. «Streng» holdningsklasse innebærer blant annet at fv. 82 er en viktig hovedveg der antall avkjørsler må begrenses, og byggegrensen er på 50 meter.
Fylkeskommunen ber om at rammeplanen tas inn som juridisk bindende del i kommuneplanens arealdel og kommunedelplaner.
Mer informasjon om Rammeplan for avkjørsler og byggegrense langs fylkesveg i Nordland finner dere på fylkeskommunens nettsider: https://www.nfk.no/tjenester/kollektiv-og-veg/fylkesveg/soknader/avkjorsel/ .
Fylkeskommunens råd og anbefalinger skal sees i sammenhengen med at planleggingen, gjennom plan- og bygningsloven, skal hensynta en rekke særlover, herunder naturmangfoldloven, kulturminneloven, akvakulturloven, vegloven, jordvernloven og folkehelseloven. Veiledere og lovverk
Sektorfaglig råd og veiledning
Nordland fylkeskommune har veiledningsansvar for fagområder som er tillagt regionalt folkevalgt styringsnivå. I tillegg til myndighetsområdene kulturmiljø, akvakultur, vannmiljø og vegforvaltning, har fylkeskommunen veiledningsansvar knyttet til folkehelse og friluftsliv.
Samordning gjennom regionalt planforum
Kommunene oppfordres til å legge fram planarbeidet i regionalt planforum når det gjelder kommunedelplaner, kommuneplanens arealdel og potensielt konfliktfylte reguleringsplaner.
Regionalt planforum